Opnieuw ophef over Vlaamse Turteltaks

Opnieuw ophef over Vlaamse Turteltaks

15 februari 2016In Vlaanderen is opnieuw ophef over de Turteltax, een energieheffing van de Vlaamse energieminister Annemarie Turtelboom. Turtelboom vindt dat hij wel naar beneden kan. Volgens coalitiepartij CD&V kan dat niet zomaar; anderen willen er juist helemaal vanaf. 

Turtelboom wil de door haarzelf voorgestelde energieheffing, in de volksmond de Turteltaks, verlagen. De heffing zou vanaf maart de gemiddelde energiefactuur met 100 euro verhogen.

Uit een verhelderend bericht van de Redactie.be over de Turteltax
‘(…) Volgens Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom (Open VLD) was de zogenoemde Turteltaks noodzakelijk om de schuldenberg van de groenestroomcertificaten van de afgelopen jaren weg te werken. De oppositie veroordeelde de taks fel, omdat het vooral de alleenstaanden en gezinnen zouden zijn die ervoor moeten opdraaien. (…)’

Maar de belasting bleek te veel geld op te brengen, volgens berekeningen van energieregulator VREG. German Pellets, de uitbater van een elektriciteitscentrale, heeft faillissement aangevraagd. Daarmee lijkt de subsidie van 2 miljard euro, om de centrale om te bouwen tot biomassacentrale, niet meer nodig. Turtelboom stelde voor om, indien het project niet doorgaat, de belasting te verlagen. Ze kreeg veel weerstand.

Haar coalitiepartij, CD&V, pleit ervoor de Turteltaks niet zomaar te verlagen. Het geld kan beter besteed worden aan het halen van 10,5 procent duurzame energie in 2020.

Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) in een bericht van de Redactie.be
“(…) “De toekomstige energieheffing mag gerust wat lager, alleen hebben we een groenestroomdoelstelling vanwege Europa”, zegt Vlaams Parlementslid Robrecht Bothuyne. “Dat heeft een kostprijs. Dus doen alsof we de integrale steun die voorzien was voor de biomassacentrale in Langerlo uit de energieheffing kunnen halen en die gewoon lineair verlagen, is niet correct.” Hoeveel de energieheffing volgens Bothuyne zou kunnen dalen, weet hij niet. “Niemand weet dat op dit moment. Dat zal pas in de toekomst blijken.” (…)’

Oppositiepartij Socialistische Partij Anders (SP.A) wil helemaal van de belasting af en een duidelijker beleid voor hernieuwbare energie.

SP.A-voorzitter John Crombez in De Morgen
‘(…) “De Turteltaks is een schande”, zegt hij, “We hebben een betere regeling nodig en moeten de Turteltax afschaffen voor een rechtvaardiger systeem.” Over het energiebeleid is de regering volgens Crombez niet duidelijk. Om in 2020 voor 10,5 procent hernieuwbare energie te produceren geeft de regering een vreemd signaal. Enerzijds door de kerncentrales langer open te houden, anderzijds door een onduidelijk beleid omtrent hernieuwbare energie.(…)’

Bronnen
De Morgen, 14 februari 2016: “Turteltaks is een schande”
De Morgen, 11 februari 2016: Lagere Turteltaks verdeelt Vlaamse regering
De Redactie.be, 11 februari 2016: “Ook geld nodig voor andere vormen van hernieuwbare energie”
De Redactie.be, 11 februari 2016: Biomassacentrales en de Vlaamse energie­heffing: hoe zit dat?

Foto: De Belgische Partij van de Arbeid startte een petitie tegen de Turteltaks. ‘Onze stroomfactuur wordt opnieuw 100 euro duurder om de woekerwinsten van grote zonnepanelenparken te betalen. Dat is onrechtvaardig!’, aldus de PvdA. (PvdA België)

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.