Oproep – ‘Nuon, stop met importeren bloedkolen uit Colombia’

Oproep – ‘Nuon, stop met importeren bloedkolen uit Colombia’

30 november 2016In Het Parool deed een aantal Amsterdammers gisteren een dringend beroep op Nuon om te stoppen met het importeren van ‘bloedkolen’ uit Columbia. ‘Wij zijn flink geschrokken van de link tussen bloed, kolen en de stroom van menig Amsterdammer.’

De opiniebijdrage in Het Parool is ondertekend door
Erik van Bruggen (directeur campagnebureau BKB),
Ger Geldhof (voorzitter ondernemingsraad GVB),
Mirik Milan (nachtburgemeester Amsterdam),
Marjolein Moorman, (fractievoorzitter PvdA),
Anna Schoemakers (Greenpeace),
Coen van der Veer (bestuurslid FNV) en
Rutger Groot Wassink (fractievoorzitter GroenLinks).

.

De tekst van de opiniebijdrage
‘(…) Bloedkolen? Ook wij hadden er tot voor kort nog nooit van gehoord. Maar de steenkool die Nuon gebruikt voor het opwekken van energie is voor een groot deel afkomstig uit een gebied in Colombia waar de para­militairen flink tekeer zijn gegaan. Tussen 1996 en 2006 zijn in de Colombiaanse mijnbouwregio 3100 mensen vermoord en 55.000 mensen van hun land verdreven. Daders en getuigen hebben onder ede tegenover rechters en vredesbeweging PAX verklaard dat steenkoolmijnen in de regio deze paramilitairen hebben gesteund met geld en informatie.
.
Compensatie
Precies van deze mijnen importeren Nuon en drie andere energiebedrijven in Nederland hun steenkool. Zolang de slachtoffers van dit geweld niet zijn gecompenseerd, kan worden gesteld dat er daarom bloed kleeft aan de energie afkomstig van deze bedrijven.
Terwijl de steenkool­bedrijven – en in hun verlengde energiebedrijven – grof geld verdienen aan bloedkolen, hebben de slachtoffers en hun nabestaanden nooit erkenning of compensatie gekregen voor wat hen is aangedaan. Nuon en de andere energiebedrijven – EON, Engie en Essent – hebben genoeg middelen in handen om hun steenkoolleveranciers te dwingen zich in te zetten voor onder meer compensatie voor de slachtoffers.
Als afnemers kunnen zij een heldere afspraak afdwingen met de steenkoolmijnen: wij kopen geen kolen meer totdat jullie je verantwoordelijkheid nemen.
.
Geschrokken
Nuon zal zijn betrokkenheid bij bloedkolen ongetwijfeld blijven ontkrachten. Maar zeker voor een bedrijf dat verkopers langs de Amsterdamse deuren stuurt met duurzame borstklopperij, is het op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat het de bloedkolenslachtoffers in Colombia in de kou laat staan.
Wij zijn flink geschrokken van de link tussen bloed, kolen en de stroom van menig Amsterdammer. Zeker omdat Amsterdam ook nog een centrale schakel in de bloedkolenketen blijkt te zijn. Veel van de Colombiaanse kolen worden overgeslagen in de Amsterdamse haven of verstookt in de Hemwegcentrale in het Westelijk Havengebied.
Havenwerkers en het personeel van de energiecentrale willen niet dat er over de ruggen van hun Colombiaanse collega’s geprofiteerd wordt van bloedkolen. (…)’

Bronnen
Het Parool, opiniebijdrage, 29 november 2016: ‘Nuon, stop met importeren bloedkolen uit Colombia’
Zie ook
FluxEnergie, 18 mei 2016: Vredesorganisatie PAX roept op tot boycot van vier energiebedrijven
FluxEnergie, 10 februati 2016: ‘Stop inkoop bloedkolen Colombia’

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.