Opruimen kernafval Petten wordt veel duurder en duurt veel langer

Opruimen kernafval Petten wordt veel duurder en duurt veel langer

10 mei 2017Het opruimen van het kernafval van de kernreactor Petten kost € 71 mln meer dan de geraamde € 113 mln. Bovendien zal het opruimen waarschijnlijk langer duren. Dat ontdekte Nieuwsuur. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het afval van Petten.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) In totaal liggen er in Petten bijna 1750 vaten met radioactief afval. Voor 2001 zijn er in Petten allerlei proeven gedaan voor medische doeleinden. Het afval van die proeven is in vaten gestopt. Volgens de wet moet dat afval naar een centrale opslag vlakbij het Zeeuwse Borssele. De deadline is gesteld op 2022. Maar er bestaat al jaren grote onduidelijkheid over wat het precies gaat kosten om het afval op te ruimen. In opdracht van het ministerie van Economische Zaken zijn de totale kosten berekend: het opruimen van alle vaten kost 113 miljoen euro en de ontmanteling van de gebruikte installaties nog eens 71 miljoen. Samen dus 184 miljoen euro. “Als echt alles mee zit, wordt de deadline van 2022 gehaald”, schrijft NRG. Maar er staat ook een pessimistisch scenario beschreven. “Het laatste splijtstof verlaat Petten in 2027.” Een vertraging van 5 jaar.
Emeritus hoogleraar Cees Andriesse is gespecialiseerd in de veiligheid van kerncentrales. Hij heeft grote twijfels of Petten in staat is om voor 2022 alle vaten met kernafval op te ruimen. (…)

‘NRG onbetrouwbaar’
En ook Laka, het onderzoekscentrum voor kernenergie, denkt dat de vaten op zijn vroegst in 2027 zullen zijn opgeruimd. Onderzoeker Daniel Meijers is kritisch over de aanpak van NRG. “Het afval ligt daar veilig maar NRG toont zich gewoon onbetrouwbaar Ze hebben keer op keer een ander verhaal, keer op keer duurt het langer, keer op keer is het duurder en je weet niet meer waar je aan toe bent”, zegt Meijers, die niet verbaasd zou zijn als het nog veel duurder zal zijn dan 184 miljoen euro. (…)  “NRG is en blijft verantwoordelijk en moet zelf de opruimoperatie betalen. Het is hun afval en de rekening is ook voor hun. De vervuiler betaalt”, vindt Meijers. (…)’

Risico dat de rekening toch naar de belastingbetaler gaat

Uit een bericht van Laka
‘(…) Eén van de belangrijkste redenen dat NRG van haar historisch radioactief afval af wil, is dat het afval-dossier investeerders voor een door NRG gewenste nieuwe kernreactor afschrikt. Tegelijkertijd is er geen juridisch houdbare grond voor de claim van NRG dat de verantwoordelijkheid van het kernafval in Petten niet bij ECN/NRG maar bij de overheid berust. Het adagium ‘de vervuiler betaalt’ geldt onverkort voor kernafval. Dat betekent dat het Pettense kernafval alleen met hele hoge kosten voor NRG door andere partijen kan worden overgenomen. De kans is groot dat die kosten uiteindelijk voor de belastingbetaler zijn. Dit concludeert Strategy& in een rapport dat in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken is opgesteld, waarover Nieuwsuur dinsdagavond bericht en waar Laka inzage in heeft gehad. (…) De precieze cijfers en planning van NRG bevestigen wat we al een tijd vermoedden; de afvoer van het historisch afval is wéér duurder, en de planning is nog steeds erg onzeker. Het einde van deze soap lijkt nog niet in zicht. (…)’

Bronnen
NOS, 9 mei 2017: Opruimen kernafval Petten 71 miljoen euro duurder
Laka, 9 mei 2017: Strategy&: Historisch radioactief afval is van NRG
Website NRG
Foto: still uit Nieuwsuur

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.