Opslag zonne-energie via ‘buurtbatterij’ loont nog niet

4 juli 2015 – Netbeheerder Enexis heeft moeten concluderen dat de opslag van ongebruikte energie uit zonnepanelen in een buurtbatterij nog niet loont.

Dat meldt BN De Stem. ‘De buurtbatterij die sinds 2012 in de Etten-Leurse wijk De Keen ongebruikte energie van zonnepanelen opslaat, kost meer dan hij oplevert. (…) Volgens manager Sander Schouwenaar is het alternatief om overbelasting van het netwerk tegen te gaan – de aanleg van een extra kabel bijvoorbeeld – zeven tot tien keer goedkoper dan het opslaan van energie via een batterij. (…) „Vanuit technisch oogpunt is de demonstratie zeker geslaagd, maar financieel is een batterij nog niet rendabel. Misschien dat dit verandert met nieuwe technieken die in ontwikkeling zijn. Ik weet bijvoorbeeld dat Tesla, de producent van elektrische auto’s, bezig is met een thuisbatterij waarmee consumenten zelf overtollige energie kunnen opslaan.”’
Enexis beschouwt het experiment niet als mislukt en zet de test door. Het onderzoeksproject kost ongeveer één miljoen euro. Enexis heeft er drie ton subsidie voor gekregen.

Bronnen
BN De Stem, 4 juli 2015: Batterij in Keen loont nog niet. Eerste buurtbatterij van het land. (via Blendle)
zie ook: Fluxenergie, 1 juli 2015: Buurtbatterij houdt zonne-energie in de wijk

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.