Greenpeace protestactie proefboring Schiermonnikoog 16 februari 2018, GreenPeace

Oranje-Nassau Energie neemt mogelijke uitbating gasveld Schiermonnikoog over

Greenpeace protestactie proefboring Schiermonnikoog 16 februari 2018, screenshot uit tweet Greenpeace

Het Nederlandse Oranje-Nassau Energie (ONE) lost zijn Britse partner Hansa Hydrocarbons af als operator van de mogelijke gasveld ten noorden van Schiermonnikoog, deels in de Nederlandse en deels in de Duitse zone van de Noordzee.

De nieuwe rolverdeling is een gevolg van de overname van Hansa door Discover Exploration, zelf een onderdeel van investeringsfonds Carlyle. ONE neemt ook een deel van Hansa’s belang in de vergunningen over. Een aantal Hansa-medewerkers stapt over naar ONE.

Vorig jaar maakte de joint-venture tussen beide bedrijven en Energie Beheer Nederland (EBN) bekend dat het zowat twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog een gasveld met groot potentieel had ontdekt. Een eerste proefboring toonde de aanwezigheid van commercieel winbare volumes aardgas aan. Momenteel vindt er een tweede proefboring plaats. Afhankelijk van de uitkomst daarvan wil de joint venture de nodige vergunningen aanvragen voor de exploitatie van aardgas. Het vergunningentraject en de voorbereidende werken kunnen echter nog verschillende jaren aanslepen.

Verzet

Op Schiermonnikoog is wel fel verzet gerezen tegen de ontginningsplannen. Greenpeace, dat zich kant tegen het aansnijden van nieuwe gasvelden, heeft in februari een tijdje het platform voor de proefboringen ‘bezet.’ One formuleert het anders. Greenpeace had ‘het platform zonder toestemming betreden,’ luidt het daar. En “vanwege de barre weersomstandigheden hebben wij de actievoerders tijdelijk aan boord onderdak verleend,” klinkt het vol mededogen. Uiteindelijk was het wel de politie die de actievoerders er weghaalde.

“Als we de nodige vergunningen voor gaswinning aanvragen, dan doen we vanzelfsprekend ook uitgebreid onderzoek naar eventuele gevolgen van gaswinning op de omgeving,” zegt Alexander Berger, CEO van ONE. Zijn bedrijf heeft zijn wortels (1893) in de Limburgse steenkool. In 2008 scheidde het zich af van zijn toenmalige moederbedrijf. Sindsdien richt ONE zich sterk op de Noordzee als primair werkgebied.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.