Orkaan Harvey treft olie- en gasindustrie Golf van Mexico

NASA

Hoewel een deel van de olie- en gasindustrie rond de Golf van Mexico uit voorzorg werd stilgelegd, heeft de orkaan Harvey de industrie flink geraakt, melden diverse media.  Door het stilleggen van productieplatforms en boorinstallaties zou de aanvoer van ruwe olie met 430.000 vaten per dag verminderd zijn, terwijl sluiting van raffinaderijen een productiestop van ruim twee miljoen vaten per dag zou betekenen. Gasprijzen bereiken recordwaarden. 

Toen Harvey vrijdagavond aan land kwam was het de zwaarste orkaan in de Verenigde Staten in jaren. Na het achterlaten van een ravage aan overstroming- en tornadoschade was de orkaan 27 augustus boven Texas afgezwakt tot een tropische storm, maar door de hevige regenval wordt nog veel extra schade verwacht.

Productieplatforms, boorinstallaties en raffinaderijen stilgelegd

Het personeel van meer dan honderd productieplatforms werd geëvacueerd en de helft van de boorinstallaties is stilgelegd, meldt De Volkskrant. De aanvoer van ruwe olie zou daardoor met ongeveer een kwart verminderd zijn, met ongeveer 430.000 vaten per dag. CNN Money meldt dat de storm geleid heeft tot het stilleggen van tien olieraffinaderijen rond Houston en Corpus Christi, met een totale capaciteit van ruim twee miljoen vaten per dag.

De overstromingen hebben geleid tot de hoogste gasprijzen van de afgelopen twee jaar, meldt persbureau Reuters.

Bronnen:

  • De Volkskrant, 27 augustus 2017, ‘Olieraffinaderijen bij Texas stilgelegd terwijl storm Harvey blijft hangen’
  • CNN Money, 28 augustus 2017, ’10 refineries close as Harvey drenches Texas energy hub’
  • Reuters, 28 augustus 2017, ‘Oil markets roiled as Hurricane Harvey hits U.S. petroleum industry’

Foto: Satellite image of Hurricane Harvey in the Gulf of Mexico, NASA

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.