‘Oud-bondskanselier Schröder heeft Poetin geholpen met North Stream II’

‘Oud-bondskanselier Schröder heeft Poetin geholpen met North Stream II’

18 september 2015 – Energie Nederland, de brancheorganisatie voor Nederlandse energiebedrijven, is verrast dat ondanks de annexatie van de Krim en de daarop volgende sancties toch een contract rond North Stream II getekend kon worden. De voormalige Duitse bonskanselier Schröder zou Poetin daarbij geholpen hebben.

Op 4 september werd bekend gemaakt dat het Russische staatsenergiebedrijf Gazprom toch nog met een aantal Europese partners een akkoord had gesloten over de aanleg van de North Stream II én de overname van de gasopslag en -handelsactiviteiten van BASF.

In haar uitgave Energie Actueel noemt Energie-Nederland, de brancheorganisatie voor energiebedrijven,  de beide deals ‘verrassend’.

Uit het bericht van Energie Actueel
‘(…)  In feite waren ze al in 2013 tot stand gekomen, maar door de Russische annexatie van de Krim, werden ze in de ijskast gezet. Intussen wordt Rusland door de EU ‘gestraft’ met sancties en is de Krim nog steeds in Russische handen. Desondanks werd het akkoord nu toch uit de ijskast gehaald. Volgens insiders bij de onderhandelingen is dat voor een belangrijk deel te danken aan de vroegere Duitse bondskanselier Gerhard Schröder, die door de Russische president Poetin “uit dankbaarheid voor bewezen diensten” met een belangrijke functie bij Gazprom werd beloond.
Een woordvoerder van de Europese Commissie wijst erop dat ‘Brussel’ twee jaar geleden al haar goedkeuring aan de overeenkomst en dat de sancties deze niet in de weg staan. Volgens energie-experts in Brussel zijn er – afgezien van het feit dat Gazprom met deze deals zijn positie op de West-Europese gasmarkt beduidend versterkt – vermoedelijk nog twee redenen voor de Russen om zaken te doen met het Westen. In de eerste plaats vermindert North Stream II de afhankelijkheid van de doorvoer van Russisch aardgas door Oekraïne, waarmee de Russen het de laatste jaren geregeld aan de stok hebben gehad. Ten tweede vlotten de onderhandelingen tussen Rusland en China over Russische gasleveringen aan dat land allerminst, omdat de Chinezen steeds zwaardere financiële en andere eisen stellen. Ook het feit dat meer dan 20% van de Russische staatsinkomsten wordt verdiend met de verkoop van aardgas en de economie er niet al te goed voorstaat, was voor Moskou een belangrijk argument om North Stream II nieuw leven in te blazen. De Russen beseffen maar al te goed dat ze voor hun gasafzet nog grotendeels afhankelijk zijn van de Europese markt, ook al heeft de EU zich voorgenomen op dat vlak minder afhankelijk te worden van Rusland. (…)’

Bronnen
Energie Actueel, 17 september 2015: Gazprom krijgt vastere voet in Europa
Zie ook
FluxEnergie, 5 september 2015: Gazprom versterkt positie in West-Europa
Foto: Gazprom Ondertekening contract North Stream II op 4 september 2015 in Vladivostok.
V.l.n.r.: Pierre Chareyre (ENGIE), Klaus Schaefer (E.ON), Ben van Beurden (Shell), Alexey Miller (Gazprom), Kurt Bock (BASF) and Rainer Seele (OMV)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.