Oud-minister Cramer: ‘Energietransitie mist bestuurlijke kracht’

Oud-minister Cramer: ‘Energietransitie mist bestuurlijke kracht’

11 maart 2016 – Dat de energietransitie in Nederland zo langzaam gaat, komt doordat bestuurders te bang zijn en risico’s mijden uit angst voor de media. Dat zegt Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzame innovatie en oud-milieuminister.

Het dagblad Trouw sprak met haar vooruitlopend op het ‘Duurzame 100-debat’ dat Trouw op 15 maart in Amsterdam organiseert.
Uit het artikel van Trouw
‘(…) Ze is bezorgd over het trage tempo van de energietransitie. “We missen de organisatorische en bestuurlijke kracht. Technisch kunnen we de overschakeling maken. Financieel hebben we, zeker in de bouw, ook het plaatje rond. Nu komt het aan op daadkracht.”
Afgelopen week riep De Nederlandsche Bank de Tweede Kamer op een langetermijnvisie te ontwikkelen voor de overgang naar een klimaat-neutrale economie. De omslag gaat veel te traag en dreigt daardoor te duur en te riskant te worden. Dat is slecht voor de energie-intensieve economie van Nederland, aldus de bank.
Ook Cramer is ongeduldig. “We kunnen blij zijn met het VN-klimaatakkoord van Parijs. Maar in de praktijk zie je hoe traag veranderingsprocessen gaan. Bestuurders zijn bang voor het afbreukrisico van media-aandacht. Ze lopen daarom liever niet te veel op de troepen vooruit.”
Nederland is volgens Cramer niet ervaren met radicale omslagen in beleid. “We hebben dat voor het laatst gedaan bij de Watersnoodramp in Zeeland in 1953. Maar die Deltawerken zijn wel het bewijs dat een serieuze transitie financieel haalbaar is, als je het maar in één keer goed doet. Voor de energietransitie hebben we de kracht van de vernieuwingsbeweging van onderop nodig – van burgers en innovatieve bedrijven. Maar zonder bestuurlijke kracht gaan we de omslag niet snel genoeg maken.” (…)’
En uit een tweede artikel
‘(…) Ooit moet iemand de regie nemen, de gevestigde partijen in de energiesector kijken naar elkaar maar gooien het roer nog niet om. Dat moet niet al te lang meer duren, zegt Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzame innovatie in Utrecht en oud-minister van milieu. (…)’

Duurzame 100-debat
Onder de titel ‘Exit energiebedrijf’ organiseert het dagblad Trouw (samen met Pakhuis De Zwijger) in Amsterdam weer een ‘Duurzame 100-debat’.
Uit de programma-aankondiging
‘(…) De opkomst van zonne- en windenergie, technologische ontwikkelingen en een nieuwe houding van de consument maken de toekomst voor grote energiebedrijven onzeker. Nieuwe spelers mengen zich in de markt, waaronder consumenten zelf, en worden producent van energie. Vinden de energiereuzen voldoende aansluiting bij de kansen die de energietransitie met zich meebrengt? Of missen ze de boot en komt hun voortbestaan steeds meer in het gedrang? En in hoeverre hebben we de grote jongens nodig voor de achtervang in de energievoorziening? (…)
De Duurzame 100 van Trouw is een jaarlijkse ranglijst die bestaat uit 100 Nederlanders die het afgelopen jaar zijn opgevallen op het gebied van duurzaamheid. In deze programmareeks gaan we de dialoog aan met inspirerende sprekers uit deze lijst, steeds binnen een specifiek thema zoals natuur, financiering, energietransitie, voedsel en ondernemerschap. Hoe vertalen we ambitie naar praktijk, hoe maken we duurzaamheid mainstream en met welke dilemma’s worden we geconfronteerd in onze poging hiertoe? Het publiek wordt uitgenodigd te participeren.(…)’
Bronnen
Trouw, 9 maart 2016: ‘Bestuurder te bang in energiedebat’ (via Blendle)
Trouw, 9 maart 2016: Oude energie gaat de pijp uit (via Blendle)
Pakhuis De Zwijger: Trouw Duurzame 100 Exit energiebedrijf? (15 maart 2015, toegang gratis, wel reserveren)
Foto Jacqueline Cramer (still uit video Rijksoverheid)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.