Oude techniek, meest efficiënte zonne-energiesysteem

13 mei 2014 – Het Zweedse zonne-energiebedrijf Ripasso is bijna klaar voor de eerste commerciële installatie van het meest efficiënte zonne-energiesysteem ter wereld. 

Het systeem is gebaseerd op het concentreren van het opgevangen zonlicht op één punt, ook wel concentrated solar power (CSP). De zonne-energie drijft een stirlingmotor aan. Zowel de techniek van de stirlingmotor als het concentreren van zonne-energie met spiegels, is al oud. Maar het levert de tot nu toe meest efficiënte zonne-installatie op: 32 procent van de energie wordt omgezet in elektriciteit.

Ripasso test het systeem met spiegels van 100 vierkante meter al vier jaar in de Zuid-Afrikaanse Kalahariwoestijn.

Uit een bericht van The Guardian
‘(…) He [Paul Gauche, director of the Solar Thermal Energy Research Group at the University of Stellenbosch, red.] points out that it will be crucial to keep costs low enough to compete with photovoltaics, a significant challenge as their price falls every year. The system is also limited in that it is only useful in areas with consistent bright sunshine. (…)’

Forbes voorzag in een artikel van vorig jaar problemen bij het plaatsen van zonnepanelen in de woestijn. Onstabiele regeringen maken de projecten risicovol voor investeerders en het transporteren van stroom over grote afstanden is niet ideaal.

Bronnen
BNR, 13 mei 2015: In aanbouw: ’s werelds meest efficiënte zonne-energiesysteem
The Guardian, 13 mei 2015: Could this be the world’s most efficient solar electricity system?
Forbes, 7 februari 2014: Why Don’t We Put Solar Panels In The Sahara Desert As A Source Of Electricity?
Website Ripasso Energy

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.