Oudste Belgische kernreactor eind deze maand weer in bedrijf

Oudste Belgische kernreactor eind deze maand weer in bedrijf

8 mei 2017De oudste Belgische kernreactor, Tihange 1, wordt eind deze maand definitief opnieuw in bedrijf genomen. Sinds september vorig jaar ligt de reactor stil na beschadiging  aan het niet-nucleaire gedeelte. De herstart werd al twee keer uitgesteld.

De herstart-datum wordt 31 mei. De datum is door ENGIE Electrabel gekozen in overleg met de nucleaire toezichthouder FANC.
Het stilliggen van de reactor heeft de exploitant nu al meer dan 100 miljoen euro gekost.
De beschadigingen aan het niet-nucleaire gedeelte ontstonden door bouwwerkzaamheden en hebben, zo benadrukt ENGIE Electrabel, geen gevolgen gehad voor de nucleaire veiligheid.
ENGIE Electrabel vorig jaar na het ontstaan van de schade:
‘(…) ENGIE Electrabel betreurt voor de zoveelste keer de amalgamen die door sommigen worden gemaakt en die onterecht de veiligheid van de nucleaire installaties in België in diskrediet willen brengen.
De Belgische kerncentrales zijn betrouwbaar en horen, volgens internationale studies tot de meeste robuuste ter wereld. Wij investeren elk jaar 200 miljoen euro in de continue verbetering van onze centrales. Ten slotte, en vooral, de nucleaire veiligheid is onze absolute topprioriteit net zoals voor onze 2.000 werknemers binnen nucleair. Wij voldoen strikt aan alle geldende regels en houden ons aan de hoogste internationale normen. (…)’

Bronnen
ENGIE Electrabel, 24 maart 2017: Periode van onbeschikbaarheid Tihange 1 herzien
ENGIE Electrabel, 12 oktober 2016: Reactie op: ‘La DH: Tihange 1 stilgelegd door 18 betonwagens te veel’
Foto: ENGIE Electrabel

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.