Overbelasting door Groningse zonnepanelen lijkt mee te vallen

Overbelasting door Groningse zonnepanelen lijkt mee te vallen

19 juli 2016 – Enexis heeft vorig jaar in Groningen enkele tientallen klachten binnengekregen over overbelasting van zonnepanelen, maar op dit moment staat er nog maar één klacht open. Dat meldt RTV Noord.

De Volkskrant berichtte over overbelasting op het stroomnet doordat er in Groningen op sommige plaatsen te veel zonnepanelen zouden zijn geplaatst. Volgens Enexis valt het allemaal erg mee.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…)  Volgens woordvoerder Jan Bakker van Enexis heeft dit probleem vorig jaar wel her en der gespeeld maar staat er nu één recente klacht open: ‘Die gaan we binnenkort verhelpen, maar daarvoor moet de stroom even worden afgeschakeld.’ (…)
De overbelasting ontstaat wanneer de zon behoorlijk schijnt. Op die momenten willen de installaties stroom terugleveren aan Enexis, maar loopt de netspanning op en schakelen de installaties zichzelf uit. Dat kost de bezitters van zonnepanelen niet alleen geld; het is ook niet goed voor de productie van groene stroom.

NAM-subsidie
Het aantal huishoudens dat zonnepanelen heeft in Noordoost-Groningen, is met dertig procent gestegen dankzij een financiële bijdrage van de NAM. Huizen met aardbevingsschade kregen vierduizend euro voor energiebesparende maatregelen.

‘Nog niet opgelost’
Rolf van der Tuuk van installatiebedrijf Vaatstra in Bedum zegt tegenover de NOS dat de problemen nog steeds bestaan. ‘Er staat regelmatig een te hoge spanning op het net, waardoor omvormers van zonne-installaties zichzelf uitschakelen. Soms gaan ze honderden keren per dag aan en uit. Mensen bellen ons dan om te zeggen dat hun installatie niet goed werkt, maar wij kunnen daar niet zoveel aan doen.’ Netbeheerders hebben dit probleem niet zien aankomen, vermoedt Van der Tuuk. Zij zijn wel de enigen die dit probleem kunnen oplossen, bijvoorbeeld door uitbreiding van de capaciteit. (…)’

Bronnen
RTV Noord, 18 juli 2016: Enexis: ‘Nauwelijks klachten over overbelasting zonnepanelen’
Zie ook
FluxEnergie, 18 juli 2016: ‘Stroomnet kan zonnepanelen-hausse in Groningen niet aan’
Foto: still uit reportage RTV Noord

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.