‘Overheden laten CO2-opslag massaal links liggen’

‘Overheden laten CO2-opslag massaal links liggen’

23 augustus 2016CO2-opslag is noodzakelijk om de opwarming van de aarde in te dammen, maar overheden laten de technologie massaal links liggen, betogen Niels Berghout en Oscar Kraan in NRC Next. Nederland moet met een plan komen.

Het wordt tijd dat Nederland serieus gaat kijken naar de mogelijkheden van CCS (Carbon Capture and Storage), stellen Berghout (Universiteit Utrecht) en Kraan (Universiteit Utrecht en Shell) in het opiniestuk in NRC Next.

Uit het opiniestuk in NRC Next
‘(…) Nederland heeft een uitstekende infrastructuur voor CCS, in de vorm van geschikte gasvelden met een grote opslagcapaciteit. Hoewel CCS veilig is en gebaseerd is op bestaande technologieën, kan uitgeweken worden naar offshore locaties als lokaal draagvlak blijkt te ontbreken. Bovendien kan de toepassing van CCS bij de nieuwe kolencentrales (Maasvlakte en Eemshaven) ervoor zorgen dat zij kunnen bijdragen aan energiezekerheid voor de momenten dat de zon niet schijnt of de wind niet waait.
De industrie is er klaar voor, maar het ontbreekt aan de juiste financiële prikkel en vergunningen. Zoals het Planbureau voor de Leefomgeving voorstelt: een goed geformuleerde routekaart met duidelijke doelen voor CCS, het beschikbaar stellen van geschikte offshore locaties en een fonds dat CCS-ontwikkeling mogelijk gaat maken, is nodig. (…)’

De zware industrie en de luchtvaart zijn nog lang afhankelijk van fossiele brandstoffen en de wereldbevolking – en daarmee de vraag naar energie – groeit, zo stellen de onderzoekers. Het doel in het klimaatakkoord om de opwarming van de aarde onder de 2 graden celcius te houden, is daarom alleen te halen met CO2-afvang en opslag. Met CCS-technologie kan de overgebleven CO2-emissie worden opgeslagen en ook ‘negatieve emissie’ worden bereikt, aldus Kraan en Berghout.

‘(…) Door de combinatie van biomassa en CO2-afvang en opslag kan de CO2-concentratie in de atmosfeer verminderd worden, doordat de CO2 die door planten en bomen is opgenomen tijdens het groeiproces, na verbranding kan worden opgeslagen met behulp van CCS. (…)’

De bij CCS betrokken industrie deed – in het kader van de Energiedialoog – in juni al een dringende oproep aan de overheid om voort te maken met CO2-opslag. Zij riepen op het Rotterdam Opslag en Afvang Demonstratieproject (ROAD), met als doel CO2 af te vangen bij een kolencentrale op de Maasvlakte en op te slaan in uitgeproduceerde gasreservoirs onder de Noordzee, door te laten gaan.

Bronnen
NRC Next, 23 augustus 2016: Energiedoelen? CO2-opslag is de enige manier; we moeten er nú mee beginnen (via Blendle)
FluxEnergie, 12 juli 2016: Industrie wil ‘onmiddellijk’ actie om CO2-opslag te realiseren

Zie ook
FluxEnergie, 2 juni 2016: Sander van Egmond: ‘CO2-opslag heeft geen vrienden’
FluxEnergie, 1 juni 2016: ‘Hak de knoop nu eens door met besluit over CO2-opslag’

Foto: Bovengrondse installatie van de beoogde CO2-opslag in Barendrecht (2009) (Foto FluxEnergie/© Wil de Jonge)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.