‘Overheid moet leiding geven aan energietransitie’

‘Overheid moet leiding geven aan energietransitie’

5 juli 2016Als bijdrage aan de Energiedialoog heeft Nuon een onderzoek laten doen naar de opvattingen van Nederlanders over de energietransitie. ‘De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de overheid’, is de belangrijkste uitkomst.

Uit een bericht van Nuon
‘(…) Als onderdeel van de Energiedialoog liet Nuon onderzoeksbureau Necker van Naem tussen 22 april en 9 mei 2016 een onderzoek uitvoeren naar de duurzame opvattingen van de Nederlander op dat moment. Dit onderzoek is uitgevoerd onder ruim 2.200 Nederlanders en is representatief voor de Nederlandse bevolking.

Eerste verantwoordelijkheid bij overheid
Een greep uit de uitkomsten laat zien dat de Nederlandse bevolking een leidende de rol ziet voor de overheid in de energietransitie. Als het aankomt op de verantwoordelijkheid voor het terugdringen van CO2-uitstoot, kijkt een meerderheid van de Nederlanders daarvoor eerst naar de overheid, dan naar het bedrijfsleven en daarna naar zichzelf. Minder CO2 uitstoten is heel belangrijk, maar moet niet ten koste gaan van het comfort.

Liever verduurzamen dan besparen
Hoewel energiebesparing goedkoper is, kiest 61% van de Nederlanders toch eerder voor duurzame energie om de CO2-uitstoot terug te dringen. Van de ondervraagden ziet 29% besparen als de beste manier om klimaatverandering tegen te gaan.

Zon en wind voorop
Energie uit zon en wind hebben de grote voorkeur bij 83% van de ondervraagden als het aankomt op een keuze voor energiebronnen. De meeste Nederlanders vinden dat we meer van deze bronnen gebruik moeten maken om de uitstoot van CO2 terug te dringen. Deze groei wordt gezien als belangrijker voor de energietransitie dan bijvoorbeeld het sluiten van kolencentrales.

Driekwart positief over sluiten kolencentrales
Toch staat ruim driekwart van de Nederlanders positief tegenover de plannen om kolencentrales te sluiten en de meesten van hen zijn zelfs bereid hieraan mee te betalen. (…)’

 

Bronnen
Nuon, 4 juli 2016: Energiedialoog: Nederlanders kiezen liever voor verduurzaming dan voor energiebesparing 
Onderzoeksverslag: Nuon in gesprek – De Energiedialoog (pdf, 48 pag.)

Foto: Nuon

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.