Sea salt industry Mallorca, via Pixabay, uploaded by GuenterRuopp CCO

Overijssel test lokale energiemarkt op zoutbatterijen

Sea salt industry Mallorca, via Pixabay, uploaded by GuenterRuopp CCO

Met 25 zoutbatterijen voor de opslag van zonne-energie, is in Overijssel een pilot gestart om een lokale duurzame energiemarkt op te zetten. Een ontheffing van de Elektriciteitswet uit 1998 staat de partners toe de zonne-energie zoveel mogelijk te gebruiken waar die opgewekt is. 

De pilot start met een groep deelnemers uit de wijk De Vedegge in het Overijselse Heeten, een dorp met ruim 3500 inwoners. Door met zonnepanelen opgewekte energie zoveel mogelijk lokaal te gebruiken, in zoutbatterijen op te slaan en lokaal te verhandelen, moet hun inkoop van energie grotendeels overbodig worden. Om dat te mogen doen, hebben ze een energie-coöperatie opgericht en een ontheffing van de Elektriciteitswet 1998 aangevraagd – en gekregen.

Buurtbatterij

De gewonnen zonne-energie wordt opgeslagen in 25 zoutbatterijen die bij de deelnemers van het project worden geplaatst, of ze nu zelf zonnepanelen hebben of niet. Alle deelnemers krijgen een energiemanagementsysteem en kunnen de energie uit de batterij van de buren gebruiken wanneer ze een tekort hebben, of elkaars batterij laden op het moment dat ze zelf teveel opwekken. Door vraag en aanbod te combineren in een de facto buurtbatterij, wordt het elektriciteitsnet van de netbeheerder naar verwachting niet extra belast.

Met het lokaal balanceren, variabele tarieven en opslag moet een nieuw verdienmodel worden ontwikkeld. Via een app kunnen deelnemers hun eigen woning volgen, wat ze meer inzicht in hun eigen verbruik moet geven. Daarnaast zou de gezamenlijke ambitie om energie te besparen, het energiegedrag van de deelnemers kunnen veranderen. De pilot duurt tot 2019. Daarna hopen de betrokken energiecoöperatie Endona, Enexis, Enpuls, Universiteit Twente, een ICT-bedrijf en Dr. Ten Batterij voldoende informatie te hebben om tot een schaalbare businesscase te komen.

Experimenteerregeling

Het opzetten van een lokale energiemarkt is mogelijk doordat Endona vanuit de experimenteerregeling een ontheffing van de Elektriciteitswet heeft verkregen. Dat was nodig, want het waren voornamelijk “procedurele/wettelijke hobbels die genomen moesten worden om zo’n duurzaamheidsinitiatief van de grond te kunnen krijgen” schrijft de jonge coöperatie op haar site.

Wie wil experimenteren met decentrale duurzame elektriciteitsopwekking kan een ontheffing van de Elektriciteitswet 1998 aanvragen, adviseert de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De regeling ‘Experimenten elektriciteitswet’ stelt coöperaties en Verenigingen van Eigenaren (VVE’s) in staat van de regels daarin af te wijken. Als de experimenten succesvol blijken, kan de minister van Economische Zaken en Klimaat voorstellen om de Elektriciteitswet vervolgens aan te passen.

Bronnen:

  • Smart Storage Magazine, 11 december 2017, ‘Proefproject Gridflex neemt 25 zoutbatterijen in gebruik’
  • Buurkracht.nl, 8 december 2017, ‘Uniek energieproject met thuisbatterijen kan maatschappij miljarden opleveren’
  • Endona, ‘STROOM VAN ’T LAND’
  • RVO, ‘Experimenten elektriciteitswet’

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.