Overijsselse PVV en VVD willen thoriumcentrale

Overijsselse PVV en VVD willen thoriumcentrale

24 februari 2016De VVD Overijssel wil miljoenen uit het provinciale innovatiefonds uittrekken voor de ontwikkeling van een thoriumreactor. De partij reageert daarmee op een voorstel van de provinciale PVV.

De PVV Overijssel pleitte vorige week voor de bouw van een kerncentrale die thorium in plaats van uranium gebruikt in de provincie Overijssel. De partij ziet het als een alternatief voor windmolens, die in de provincie op veel weerstand stuiten.

Uit een bericht van RTV Oost
‘(…) Zo’n centrale is volgens PVV-statenlid Veltmeijer veel veiliger dan de huidige kerncentrales met uranium en kan toch miljoenen inwoners van stroom voorzien. (…)’

Thoriumreactoren zijn nog in de experimentele fase, maar de interesse is groeiende in de zoektocht naar CO2-vrije energieopwekking. De VVD Overijssel heeft nu voorgesteld een steentje bij te dragen aan het onderzoek en geld te gebruiken uit het provinciale innovatiefonds.

‘(…) [VVD-statenlid] Koolhaas: “Wat ons betreft kan dat gaat om een investering van enkele miljoenen euro’s. Uiteindelijk komt dat geld weer terug in de vorm van lagere energielasten voor de burgers en meer werkgelegenheid als zo’n centrale in Overijssel gevestigd kan worden.” (…)’

Het NRG in Petten start deze maand met experimenten met een gesmolten-zout-reactor op thorium.

Bronnen
RTV Oost, 23 februari 2016: VVD Overijssel wil miljoenen uitrekken voor thoriumcentrale
RTV Oost, 17 februari 2016: PVV wil thoriumcentrale in Overijssel in plaats van kerncentrale met uranium
FluxEnergie,8 februari 2016: NRG: experimenten op weg naar een gesmolten-zout-reactor

Zie ook
Opinies van dr.ir. Kloosterman en prof. Turkenburg over thoriumreactoren

Foto: Binnenkant van een gesmolten-zout-reactor, een geschikte reactor voor het gebruik van thorium in plaats van andere splijtstoffen. (The Weinberg Foundation)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.