Overtollige zonne-energie omzetten in brandstof

21 september 2015 – De National Geographic zet in zijn Nederlandse editie de Spinozaprijs-winnaar René Janssen in het zonnetje. 

Vorige week ontving Janssen een Spinozapremie van € 2,5 miljoen. René Janssen is hoogleraar moleculaire materialen en nanosystemen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Hij doet onderzoek naar het verhogen van het rendement van zonnepanelen en naar het opslaan van zonne-energie. Bij de zonnepanelen richt hij zich op de ontwikkeling van zonnecellen van plastic in plaats van silicium. Dat moet uiteindelijk de zonnepanelen nog goedkoper maken. Voor de opslagtechnologie richt Janssen zich niet op batterijen, maar op de omzetting van overtollige energie in brandstof.

Uit het artikel van de National Geographic
‘(…) Daarbij wordt door de zon opgewekte stroom gebruikt om water te splitsen in zuurstof en waterstof. Door die waterstof vervolgens te mengen met kooldioxide, ontstaat er een brandstof op basis van zonne-energie. “Een dergelijke brandstof heeft een hoge energetische waarde,” vertelt Janssen. “Veel energie die weinig ruimte in beslag neemt maakt het ideaal voor opslag.” Het principe is eenvoudig, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Of zijn onderzoek uiteindelijk tot een echte energierevolutie zal leiden, weet Janssen dan ook nog niet. “Vaak weet je niet of je voor een echte doorbraak staat, want een doorbraak is in feite allemaal kleine stapjes achter elkaar. We weten wat we willen en hoe we er kunnen komen. Nu moeten we alleen die paar stappen nog nemen.”
Zon is er in overvloed. Als het dan lukt om zonne-energie op te slaan, zal de kostprijs aanzienlijk dalen, zegt Janssen. “Maar zonnepanelen zijn op dit moment al rendabel. Zodra je de investeringskosten hebt terugverdiend, is de energie die je ontvangt in feite gratis.” (…)’

.

Video over het werk van Janssen
NWO, de instelling die de Spinozapremies toekent,  heeft een video gemaakt over het werk van Janssen. In die video betreurt Janssen het dat Nederland zo ver achterloopt in de opwekking van duurzame energie. (Video duurt ruim 4 min.)

.

.
Bronnen
National Geographic, 18 september 2015: Zonlicht als brandstof
Video NWO op website NWO, 14 september 2015: Laureaten nemen NWO-Spinozapremie in ontvangst
Foto NWO (fotograaf ): Spinozauitreiking 2015, vlnr Jos Engelen (NWO), René Janssen, Birgit Meyer, Aad van der Vaart, Cisca Wijmenga, Sander Dekker (OCW).

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.