COP21 – Parijs is nu een stad van hoop én vrees

COP21 – Parijs is nu een stad van hoop én vrees

30 november 2015 – Vandaag beginnen ze: 40.000 afgevaardigden uit meer dan 190 landen, met regeringsleiders uit meer dan 130 landen. Omringd door een veelvoud aan betrokken burgers en honderden betrokken organisaties. Over de inzet, over de kansen en over de risico’s zetten we 25 citaten op een rij.

Optimistisch – pessimistisch

Optimisme
The international community is growing increasingly confident that a concrete deal will be struck to limit the effects of climate change.
Greenpeace, 25 november 2015

Het zal te weinig opleveren
Ik verwacht er niets van. Zelfs indien de top succesvol is, zal die fundamenteel weinig opleveren. Er zal worden beslist heel veel geld te besteden aan maatregelen die in het beste geval in 2100 de temperatuurstijging met 0,17 graden doen krimpen. Dat verschil is zo klein dat niemand het zal merken.
Bjorn Lomborg, publiceert over klimaat (Knack.be, 26 november 2015)

Het zal vooral over procedures gaan
Paris climate talks won’t beat dangerous global warming but they will try to build a vehicle that can
Graham Readfearn, klimaatjournalist The Guardian (The Guardian, 26 november 2015)

Media uitgesproken negatief
Het sentiment in de media is uitgesproken negatief, blijkt uit een data-analyse door Meltwater op basis van ruim 200.000 internationale nieuwsbronnen.
Duurzaam Bedrijfsleven, 23 november 2015

Er is tot nu toe eigenlijk nog niet zoveel gebeurd
Feitelijk zijn we sinds Kopenhagen niet veel opgeschoten; niet qua terugdringen van emissies in ieder geval. De wereld is wel wat gevorderd met duurzame energie. Sommige landen – Brazilië, de VS en de EU – zetten de eerste stappen met hun beleid. Maar verder? We moeten het allemaal nog zien.
prof. dr. Detlef van Vuuren, hoogleraar RUU (Trouw, 23 november 2015)

Cynisme is een ziekte
Het gevaar in deze maatschappij zijn de cynici, het is een ziekte. Veel mensen zien Parijs nu al als een mislukking. Dat is te makkelijk. Voor het eerst hebben 182 landen plannen neergelegd om met elkaar de emissie van broeikasgassen met 30 tot 40 procent te verminderen. En dit gebeurt in een periode dat de wereld niet zo goed met elkaar praat. Toch leggen overheden uit al die landen een goed principeakkoord neer in Parijs. Dát is positief.
Paul Polman, CEO Unilever (Trouw, 24 november 2015) (via Blendle)

De toonzetters

Leiderschapsrol voor Obama
Obama eist de rol van klimaatleider op. De daling van CO2-emissies in de VS, de opmars van gas en hernieuwbare energie (zon en wind) in de elektriciteitssector ten koste van kolen, en de eerdere overeenkomst met China, vormen de basis voor zijn leiderschapsrol in de klimaatdiscussie.
Coby van der Linde, hoofd van het Clingendael International Energy Programme (Energie Actueel, 18 november 2015)

China: van grootste vervuiler naar grootste opruimer
China heeft grote beloftes gedaan in aanloop naar de klimaattop in Parijs. De grootste kolenverbruiker ter wereld heeft aangekondigd dat binnen 15 jaar 20 procent van de Chinese energie duurzaam zal worden opgewekt.
NOS, 25 november 2015

‘Doe meer’

Leg de grens bij 1,5 ° C opwarming
Tweeduizend academici uit 80 landen vragen de wereldleiders meer te doen. ‘They ask a planet-wide mobilisation, at all societal levels and call for citizens around the world to hold their leaders to account on the issue.’
2.000 academici in een open brief (The Guardian, 23 november 2015)

2° C is echt te veel
Een rapport van 70 experts geeft aan dat 2 graden al te veel is. Het heeft verrassend weinig aandacht gehad, terwijl dit toch de belangrijkste officiële wetenschappelijke bijdrage is voor Parijs.
Stefan Rahmstorf, hoofd aardsysteemanalyse van het Potsdam Institute for Climate Impact Research (Volkskrant, 27 november 2015)

Moet eerder 0° C zijn
Met de methode die men destijds gebruikte om die 2 graden te bepalen, zou je nu eerder uitkomen op 0.
Roderik van de Wal, paleoklimatoloog en ijskapdeskundige Universiteit Utrecht (Volkskrant, 28 november 2015) (via Blendle)

Zelfs voor 2° moet alles uit de kast
Zelfs voor die beroemde 2 graden max moet alles uit de kast, en feitelijk zelfs nog meer dan dat. En bedenk dan ook nog dat we het over technische haalbaarheid hebben. Politieke en menselijke factoren zullen het allemaal nog moeilijker maken om het echt te halen.
Andries Hof, Planbureau voor de Leefomgeving (Volkskrant, 28 november 2015) (via Blendle)

Het moet nú

Het is ónze verantwoordelijkheid
Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering ondervindt en de laatste generatie die er iets aan kan doen.
Milieudefensie, 27 november 2015 (geen link)

De fossiele brandstoffen

Parijs wordt keerpunt voor het gebruik van kolen, olie en gas
Der Gipfel in Paris kann ein starkes Signal für den weltweiten Ausstieg aus Kohle, Öl und Gas bis Mitte des Jahrhunderts senden.
Christoph Bals, Germanwatch (Germanwatch, 27 november 2015)

Investeer na Parijs maar niet meer in fossiel
Fossil fuel companies risk wasting up to $2.2 trillion in the next decade, threatening substantially lower investor returns, by pursuing projects that could be uneconomic in the face of a perfect storm of factors including international action to limit climate change to 2˚C and rapid advances in clean technologies.
Carbon Tracker, 25 november 2015

Koeien en klimaat

Moeten we allemaal vegetariër worden? ​
De impact van vleesproductie op het klimaat is groot. Volgens de Wereldvoedselorganisatie (FAO) is veeteelt verantwoordelijk voor meer dan 14 procent van de jaarlijkse uitstoot van broeikasgassen. En de sector groeit. De FAO verwacht dat de vraag naar vlees en andere dierlijke producten tot het midden van deze eeuw met 70 procent zal toenemen.
NRC, 24 november 2015

Wat kan er mis gaan?

We gaan voorbij de twee graden-grens
De United Nations Framework Convention on Climate Change (UNFCCC) heeft alle plannen bij elkaar opgeteld en de organisatie is tot de conclusie gekomen dat die niet voldoende zijn. Als alle landen het plan uitvoeren dat ze hebben ingediend, warmt de aarde volgens de organisatie gemiddeld alsnog meer dan twee graden op, we gaan voorbij de 2-graden-grens. Voorbij die grens gaan we sterk last krijgen van klimaatverandering.
Gerben-Jan Gerbrandy, europarlementariër voor D66 (Follow The Money, 16 november 2015)

Klimaatfonds
De huidige toezeggingen voor het Global Climate Fund (GCF) zijn ontoereikend voor klimaataanpassing. De ontwikkelingslanden laten zien hoe onrechtvaardig de klimaatcrisis is: ze moeten hun schaarse geld uitgeven aan een probleem dat ze niet zelf veroorzaakt hebben. Of de bedragen die nodig zijn wel of niet worden toegezegd in Parijs, zou bepalend moeten zijn voor het slagen van de klimaattop
Doreen Stabinsky, hoogleraar klimaatverandering universiteit van Uppsala, Zweden
. (OneWorld, 25 november 2015)

De uitkomst

De concept-overeenkomst
At Copenhagen we had a draft agreement that was 200 pages long. At Kyoto it was 80 pages. At Paris, it’s 50 pages.
Erwin Jackson, The Climate Institute (The Guardian, 26 november 2015)

Niet afdingen op de ambitie
When you have 196 parties, the easy way out is to agree a minimalistic agreement. We will work day and night to have an ambitious agreement that is fit for purpose. We have to make the 2C [target] operational in the protocol. We must enshrine it as a global binding objective for all parties. This is not something discretionary or a political decision. It is science-based.
Miguel Arias Canete, Europees commissaris Klimaat en Energie (The Guardian, 25 november 2015)

Geen bindend verdrag
Er zullen geen juridisch bindende afspraken over de reductiedoelstellingen komen, zoals destijds in Kyoto.
John Kerry, minister Buitenlandse Zaken VS (NRC, 29 november 2015)

Wel/geen bindend verdrag
Frankrijk zal niet proberen om van het klimaatakkoord een juridisch bindend verdrag te maken. Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van onderhandelingen, heeft daarmee al voor het begin van de top een belangrijke concessie gedaan. Fabius komt tegemoet aan zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. Eerder deze maand zei president Hollande nog dat een verdrag zonder bindende afspraken ,,geen akkoord is”, omdat de beloftes dan niet te controleren zouden zijn. Fabius erkent nu dat een verdrag met een sterke juridische status president Obama in grote problemen kan brengen. Zo’n akkoord vereist de goedkeuring van het Amerikaanse Congres, en dat is in meerderheid tegen.
Paul Luttikhuis, journalist NRC (NRC, 29 november 2015)

Beter geen bindend akkooord
Bij zo’n bindend akkoord is iedereen vooral druk met het zoeken naar uitwegen. Naar mazen in het akkoord, om onder de afspraken uit te komen. Van toezeggingen mag je verwachten dat landen zich er aan zullen houden.
prof. dr. Detlef van Vuuren, hoogleraar RUU (Trouw, 23 november 2015)

En na Parijs?

Om de vijf jaar bijstellen
Alle fünf Jahre müssen die Klimaziele und -finanzierungszusagen der Staaten nachgebessert werden, um einen gefährlichen Klimawandel zu vermeiden.
Christoph Bals, Germanwatch (Germanwatch, 27 november 2015)

Meer conferenties
Na Parijs zullen nog meerdere conferenties nodig zijn om voornemens en realisatie van het doel nauwer samen te laten vallen. Maar de beweging is er.
Coby van der Linde, hoofd van het Clingendael International Energy Programme (Energie Actueel, 18 november 2015)
Illustratie: WWF
Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.