PAX: Energiebedrijven moeten nu echt stoppen met ‘bloedkolen’

PAX: Energiebedrijven moeten nu echt stoppen met ‘bloedkolen’

4 april 2016 – Vredesorganisatie PAX start deze maand een nieuwe campagne ‘Stop Bloedkolen’ en doet een dringend beroep op acht Europese energiebedrijven geen steenkool meer te kopen bij twee Columbiaanse mijnbouwbedrijven die de mensenrechten met voeten treden.

160404-DarkSideCoalEen eerdere campagne leidde ertoe dat de energiebedrijven druk uitoefenden op de betreffende mijnbouwbedrijven, maar dat bleef zonder resultaat. De mijnbouwbedrijven hebben 55.000 boeren van hun land verdreven en duizenden mensen laten vermoorden.
PAX heeft acht energiebedrijven nu gevraagd echt te stoppen met het kopen van ‘bloedkolen’ uit Columbia: Dong, Vattenfall, RWE/Essent, E.ON/Uniper, EDF, SteagEngie en EnBW.
PAX gaat bovendien de klanten van de betrokken energiebedrijven erop wijzen dat ze over kunnen stappen naar een leverancier die geen bloedkolen importeert.

Naar aanleiding van het PAX-onderzoek The Dark side of coal (juni 2014) bezochten minister Ploumen en de energiebedrijven Nuon, Essent, E.ON, Electrabel en Delta in november 2014 de Colombiaanse kolenmijn van Drummond. (Aan PAX werd bij dat bezoek de toegang tot de mijnen geweigerd.)

160404-KaartSteenkoolproducenten

160404-MarianneMoor
Marianne Moor (PAX): ‘Stoppen met kopen van bloedkolen’

Uit een bericht van PAX
‘(…) Marianne Moor, programmaleider Colombia bij PAX: “De energiebedrijven weten heel goed dat er gedurende lange tijd mensenrechtenschendingen hebben plaatsgevonden bij de productie van de steenkool die zij hebben aangekocht. De inspanningen die tot nu toe gedaan zijn om de mijnbouwbedijven te bewegen tot genoegdoening, hebben nog niets opgeleverd. Het wordt tijd dat de energiebedrijven stoppen met het kopen van bloedkolen totdat de mijnbouwbedrijven concrete stappen hebben gezet om slachtoffers te compenseren. (…) De energiebedrijven die we nu aanschrijven hebben zélf gezegd dat als er geen vooruitgang zichtbaar is in deze zaak, ze zouden stoppen met de aankoop van bloedkolen. Die vooruitgang is niet te bespeuren en dus zouden ze nu de daad bij het woord moeten voegen.” (…)’

Gemeenteraad Amsterdam: Bloedkolen uitbannen
‘(…) De Amsterdamse gemeenteraad wil dat de haven zich inspant om bloedkolen uit te bannen. Woensdag 30 maart sprak een grote meerderheid van de raad haar zorgen uit over de aanwezigheid van Colombiaanse kolen in de Amsterdamse haven, en verzocht het college van B en W hier maatregelen tegen te nemen. Het PAX-onderzoek The Dark Side of Coal naar deze betrokkenheid was voor een aantal fracties in de gemeenteraad aanleiding vragen te stellen bij de rol van de Amsterdamse haven in deze keten. (…)’

160404-OproepPAX

Bronnen
PAX, 3 maart 2016: Stop nu import bloedkolen uit Colombia
PAX Magazine, lente 2016
PAX, 31 maart 2016: Amsterdam wil bloedkolen weg uit haven
Rapport (juni 2014): The dark side of coal  (pdf, 142 pag.)
Zie ook
FluxEnergie, 10 februari 2016: ‘Stop inkoop bloedkolen Colombia’
FluxEnergie, 7 mei 2015: Ploumen: mijnbouwsector moet slachtoffers Colombia erkennen
FluxEnergie, 25 november 2014: Energiebedrijven steunen slachtoffers kolenmijnen Colombia
Illustraties/foto’s: PAX
Kaart steenkoolproducenten: Uniper

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.