Pechtold wil Europese belasting op energieverbruik

28 januari 2016Alexander Pechtold pleit vandaag in de Volkskrant voor een opheffing van de nationale afdrachten aan de EU en wil deze vervangen door een EU-belasting op energieverbruik.

Uit de opiniebijdrage van Pechtold in de Volkskrant
(De bijdrage is een verkorte versie van de toespraak die D66-leider Alexander Pechtold vandaag houdt tijdens de EU-voorzitterschapsconferentie in Amsterdam over de hervorming van de Europese begroting)

‘(…) Stop met de nationale afdrachten en hef in plaats daarvan een Europese belasting op energieverbruik. Weg met die naheffingen. Stop met die koehandel in achterkamertjes over nationale afdrachten. Laten we de Europese begroting voortaan financieren met een bescheiden Europese energieverbruikerstax. Dan kan de belasting in Nederland verder omlaag. (…) De ideale begroting moet gericht zijn op een duurzame toekomst, op projecten die een echte Europese toegevoegde waarde hebben zoals innovatie, veiligheid en asiel- en migratiebeleid. Kortom, zaken die beter in Europees verband dan nationaal geregeld kunnen worden. Dat begrijpt eigenlijk iedereen. Toch doen we nu gek genoeg het tegenovergestelde: het grootste deel van de EU-begroting gaat naar zaken die beter nationaal geregeld kunnen worden, zoals die 420 miljard aan landbouwsteun. (…) D66 is ervan overtuigd dat je pas een grondige hervorming van de uitgaven van de Europese begroting kunt realiseren, als je ook de inkomsten aanpakt. (…) Daarom gooi ik hier vandaag in Amsterdam graag een steen in het stille begrotingswater van de Europese vijver: stop met de nationale afdrachten. Dat scheelt een boel moeizame onderhandelingen, onzinnige subsidies en vervelende naheffingen. (…) Vervang die nationale afdrachten door een transparante en duurzame bron: een energieverbruikerstax. Wie gebruikt, die betaalt. Niet veel, een paar cent per KwH. Dat is veel eerlijker. Met een energieverbruikerstax betaalt een rijke Griek die veel stroom gebruikt meer aan Europa dan een Nederlandse bijstandsvader in een klein appartement. En iedereen kan op z’n eigen energierekening zien hoeveel – of hoe weinig – hij of zij bijdraagt aan Europese samenwerking. Dat is transparanter, eerlijker en democratisch controleerbaar. En per saldo kost dit niks extra’s, het totaalbedrag dat Europa uitgeeft, blijft gelijk. De Nederlandse overheid hoeft dan zelf geen belasting meer te heffen voor het betalen van de EU-bijdrage. Dat geld van de afdracht geven we terug in belastingverlaging voor mensen en bedrijven. (…)’

Bronnen
De Volkskrant, opiniebijdrage, 28 januari 2016: Hervorm belastingstelsel van EU (via Blendle)
Foto Pechtold: D66
Foto hoogspanninsmasten: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.