Pensioenfonds pleit voor grootschalige financiering van de energietransitie

26 augustus 2017 – Het pensioenfonds PGGM vindt dat de overheid via groene staatsobligaties een grootschalige financiering van de energietransitie moet opzetten. Frankrijk en Polen geven al nationale ‘green bonds’ uit.

Piet Klop (Senior Advisor Responsible Investment PGGM): ‘Voor de energietransitie is veel kapitaal nodig.’

PGGM is een groot voorstander van deze green bonds en is nu, mede bij gebrek aan Nederlandse groene staatsobligaties, in de financiering van een een veelomvattend Frans duurzaamheidsprogramma gestapt (een participatie van 330 miljoen in een programma van 20 miljard euro).
De PGGM in een toelichting op deze participatie
‘(…) Het is onze overtuiging dat institutionele kapitaalverschaffers, zoals pensioenfondsen, een belangrijke rol moeten spelen bij de financiering van grootschalige klimaatoplossingen. (…) Groene staatsobligaties zijn nieuw en hun uitgifte laat zien dat overheden verantwoordelijkheid nemen om  groene groei te stimuleren. (…) Frankrijk is het tweede land (na Polen) dat nationale green bonds uitgeeft. (…) De overheden betreden een snel groeiende  green bond markt. Deze was in 2016  al verdubbeld toen er voor ruim 90 miljard dollar aan green bonds werd uitgegeven. Voor 2017 wordt een groei van 60 procent voorzien. (…)
Zo laat Frankrijk andere landen, financiële markten en projectontwikkelaars nu zien dat klimaatbeleid hen menens is. Verder dienen green bonds van instellingen als  de European Investment Bank als referentiekader en aanjager voor de private sector om groene financiering aan te trekken. (…)
Het belangrijkste is transparantie, omdat de opbrengsten van een green bond geoormerkt zijn voor specifieke, groene projecten. Het is juist die verzekerde link tussen obligatieopbrengsten, groene projectfinanciering en duurzaamheidsimpact die dit interessant maakt. (…) Als de uitgifte van een green bond bovendien voldoet aan de Green Bond Principles, zoals die zijn opgesteld door de International Capital Markets Association (ICMA), dan zal de uitgever rapporteren wat de impact is van de groen gefinancierde projecten. (…)’

Bronnen
PGGM, blog Piet Klop, 24 januari 2017: Energietransitie vereist grootschalige financiering
Illustratie: Programma Energietransitie 2016-2019

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.