Persuitnodiging: Eneco opent haar grootste Nederlandse windpark op land in Delfzijl

Windpark Delfzijl Noord wordt donderdag 17 september feestelijk in gebruik genomen. Kunstenares Maya Wildevuur zal samen met 40 kinderen van basisscholen De Munte en De Woldrakkers de onderkant van één van de 19 nieuwe molens beschilderen. Ook volgen de kinderen een les over windenergie én –dat is best bijzonder- mogen ze een kijkje onder in één van de 19 windmolen. (geen link naar webversie bekend)
Het windpark gaat per jaar 175 miljoen kWh groene stroom leveren, omgerekend goed voor het jaarlijks stroomverbruik van zo’n 55.000 huishoudens. Vanaf begin volgend jaar zal Google 10 jaar lang de volledige productie afnemen om zo het op dit moment in aanbouw zijnde datacenter in de Eemshaven.
Windpark Delfzijl Noord heeft een totaal vermogen van 62,7 MegaWatt en bestaat uit 19 windmolens. Ze staan op terrein van Groningen Seaports: op de Pier van Oterdum (5 stuks) en op de lange en smalle, door water omgeven Schermdijk (14 stuks). De molens (type N100/3300, met per stuk een vermogen van 3,3 Megawatt) zijn van de Duitse fabrikant Nordex en hebben een mast van 100 meter en een bladlengte van 50 meter. Eneco investeerde meer dan 90 miljoen euro in het project.
Programma:
10.00 uur Ontvangst 40 kinderen van OBS De Munte en OBS De Woldrakkers
10.15 uur Les over windenergie in de tent
10.45 uur Windproefjes buiten en bezoek in een windmolen
11.35 uur Windmolen beschilderen (rondom en 1,5m hoog)
12.45 uur Einde
Er is ook nog een avondprogramma met diner voor genodigden waarbij gastheer Beau van Erven Dorens (onder voorbehoud) de volgende gasten interviewt:  Katja Langen (directeur Eneco Wind op Land), Nienke Homan (gedeputeerde Provincie Groningen), Wethouder IJzebrand Rijzebol (wethouder Delfzijl), Harm Post (Groningen Seaports), Marco Glastra (Groninger Landschap), Francois Sterin (Google). Ergens tussen 20.30 en 21.30uur zullen de 5 windmolens op de Pier worden uitgelicht.
Locatie:
Pier van Oterdum, bij Valgenweg, Farmsum  ….

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.