Petitie tegen belasting op zelf opgewekte stroom

Petitie tegen belasting op zelf opgewekte stroom

21 december 2015 –Een groep leveranciers van zonnepanelen is een actie begonnen tegen belasting op zelf opgewekte stroom uit zonnepanelen. Zo’n belasting zou zonnepaneelbezitters zo’n € 300 per jaar gaan kosten.

‘ZonplusStroom’ is de initiatiefnemer van de actie (een petitie). ZonplusStroom is  samenwerkingsverband van een aantal duurzame ondernemers ‘die geloven dat zonnestroom de energie van de toekomst is’.

Uit een bericht van ZonplusStroom
‘(…) Als het aan minister kamp van Economische zaken ligt krijgt u straks minder geld voor uw zelf opwekte stroom met zonnepanelen. Dit kan u zien als een vorm van extra belasting. De stroom die u verbruikt blijft dezelfde prijs. U kunt de opgewekte stroom niet meer één op één wegstrepen tegen de verbruikte stroom. Wij vinden dat een vreemde gedachte: U betaalt toch ook geen belasting over uw zelf geteelde groenten? Het gevolg van deze mogelijke wetswijziging is dat u, uitgaande van een gemiddelde zonnepaneleninstallatie van 10 panelen, tot € 300 opbrengst per jaar kan mislopen. Dit geldt voor alle zonnepanelenbezitters in Nederland en mag niet gebeuren! De opbrengst kan met € 300 per jaar dalen! Dat mag niet gebeuren.

Wat gaat er veranderen?
De mogelijke wetswijziging geldt voor alle stroom die u zelf opwekt met zonnepanelen. Wij willen dit benadrukken omdat uit onderzoek blijkt dat 80% van de zonnepanelenbezitters denkt dat deze wetswijziging niet voor hen geldt. Zij denken dat dit alleen geldt voor mensen die meer opwekken dan verbruiken. Het tegendeel is waar. De mogelijke wetswijziging treft alle zonnepanelenbezitters en gaat u geld kosten!

Wat gaat u dat extra kosten?
Wij hebben een onderzoek uitgevoerd onder 1045 zonnepanelenbezitters om te bepalen hoeveel belasting zij extra zouden kunnen gaan betalen. Gemiddeld heeft een zonnepaneelbezitter 10 panelen en wordt 65% van de opgewekte stroom tijdelijk terug geleverd aan het net. Nu mag u de prijs van opgewekte stroom volledig verrekenen met het verbruik. De prijs van stroom bestaat uit energiebelasting (0,149 euro) en de energieprijs (0,071 euro). In de toekomst mag u de component energiebelasting niet meer of niet meer volledig verrekenen. Wij gaan in de berekening uit van het volledig wegvallen van de component energiebelasting in de verrekenprijs van zelf opgewekte stroom. U krijgt dan alleen de energieprijs terug. Een gemiddelde zonnepaneelbezitter gaat dan per jaar € 205,94 extra betalen. Dit kan oplopen tot maximaal € 316,84 euro per jaar.

Schermafdruk 2015-12-20 17.26.06

Het gemiddelde percentage van teruglevering is gebaseerd op een steekproef van 1045 zonnepanelenbezitters.
Bij het te betalen belastingtarief is uitgegaan van de huidige energiebelasting voor levering van stroom. (…)’

Bronnen
ZonplusStroom, 18 december 2015: NEE tegen belasting op zonnestroom!
Petitie: Petitie formulier Zonnestroom belastingvrij
Illustratie: ZonplusStroom

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.