PGGM eist halvering CO2-uitstoot vastgoedfondsen

23 oktober 2015 – Het pensioenfonds PGGM wil een forse verduurzaming van zijn vastgoedbeleggingen: een halvering van de CO2-uitstoot binnen vijf jaar.

Uit het persbericht van PGGM
‘(…) PGGM is met [het Data analyse platform GeoPhy] als eerste belegger ter wereld in staat om voor de gehele vastgoedportefeuille de CO2-belasting in kaart te brengen, tot op het niveau van individuele gebouwen. PGGM beheert in totaal voor ongeveer 20 miljard euro aan vastgoed ten behoeve van onder meer Pensioenfonds Zorg en Welzijn, Bedrijfstakpensioenfonds Schilders en Stichting Pensioenfonds Huisartsen. (…)
Hans Op ’t Veld, hoofd beursgenoteerd vastgoed van PGGM: ,,Met de data en inzichten van GeoPhy zetten we een belangrijke nieuwe stap om volledig inzicht te krijgen in de CO2-prestaties van onze vastgoedbeleggingen. Daarmee beantwoorden we aan de wens van klanten die willen weten hoe ze met hun beleggingen kunnen bijdragen aan de oplossing van het klimaatprobleem.’’
Vorig jaar heeft PGGM het privaat en beursgenoteerd vastgoed in de hoogste duurzaamheidscategorie, ‘Green Stars’, al verdubbeld. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van GRESB (The Global Real Estate Sustainability Benchmark), een onafhankelijke benchmark die mondiaal de duurzaamheid van vastgoedfondsen en vastgoedondernemingen beoordeelt.
Guido Verhoef, hoofd privaat vastgoed van PGGM: ,,Dat nu al de helft van onze vastgoedbeleggingen de hoogste GRESB-kwalificatie krijgt, laat zien dat we grote stappen kunnen zetten als het gaat om verduurzaming. Met het instrumentarium van GeoPhy zetten we een volgende stap om volledig inzicht te krijgen in de CO2-belasting van het vastgoed. Dat zal ons helpen om uiteindelijk een totaal duurzame vastgoedportefeuille op te bouwen.’’ (…)

Over GeoPhy
In een wereld die steeds meer transparantie vraagt, is de vastgoedmarkt nog steeds berucht om haar intransparantie. GeoPhy is opgericht om hier verandering in aan te brengen. Sinds haar lancering in 2014 streeft het team ernaar de onafhankelijke wereldwijde bron zijn voor informatie en analyse, voor iedereen met financiële exposure aan vastgoed. (…)
Over PGGM
(…) Op 30 juni 2015 beheerde PGGM voor diverse pensioenfondsen een vermogen van EUR 186,6 miljard. Als coöperatie helpt PGGM haar ongeveer 700.000 leden bij het realiseren van een waardevolle toekomst. (…)’

In een uitvoerig artikel van het FD over de stap van PGGM maakt PGGM duidelijk hoe streeng het wil zijn: 50% reductie van de CO2-uitstoot binnen vijf jaar.

Bronnen
PGGM, persbericht, 23 oktober 2015: GeoPhy en PGGM: naar totale CO2-transparantie vastgoed
FD, 23 oktober 2015: PGGM eist dat vastgoedfondsen CO2-uitstoot met helft terugbrengen 9registratie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.