Pilot met zonnestroom voor huurders

24 maart 2015 – Woningcorporatie De Alliantie gaat in Amsterdam een proef doen met zonnestroom voor huurders. 

Uit een persbericht van de Alliantie:
‘Duurzame, goedkopere zonnestroom voor huurders, geleverd vanaf het dak van hun eigen wooncomplex. Als het aan woningcorporatie de Alliantie ligt is dit in de nabije toekomst de normaalste zaak van de wereld. Met dit pilotproject wordt een grote stap gezet richting het structureel verlagen van woonlasten via zonne-energie. Maandag 23 maart tekende de woningcorporatie de samenwerkingsovereenkomst met LENS Energie.
Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de energie neutrale school Houthavens zetten Alliantie-bestuurder Rob Haans en LENS-directeur Christiaan Brester hun handtekening onder de samenwerkingsovereenkomst. Hiermee spraken ze af om in de komende tijd nieuw te bouwen wooncomplexen te voorzien van zonnesystemen. De huurders kunnen met een app zien hoeveel stroom er op hun dak wordt opgewekt, de stroom wordt verdeeld naar de individuele huishoudens. Ze maken dan dus gebruik van de goedkope zonnestroom van hun eigen dak. De gemeente is blij met de getekende overeenkomst en getoonde ambitie.
Als eigenaar van duizenden huurappartementen in de regio Amsterdam is de focus op zonnepanelen voor appartementencomplexen een logische stap. Als deze pilot goed uitpakt, gaat de Alliantie nadenken over toepassing op meer nieuwbouw en mogelijk zelfs op al bestaande gebouwen. Rob Haans hierover: “De Alliantie zoekt altijd naar mogelijkheden om de huurlasten zo laag mogelijk te houden voor die groepen voor wie elke euro echt een verschil kan maken. Ik heb goede hoop dat dit een maatregel is die voor huurders gunstig uit kan pakken.”
Een onderzoek naar de mogelijkheden leidde de Alliantie afgelopen jaar naar LENS Energie. Het bedrijf wist als één van de weinige partijen grote huurcomplexen te verduurzamen met zonnepanelen. Directeur Christiaan Brester is blij met de ambitie van De Alliantie én de keuze voor zijn bedrijf: “Met dit soort projecten kunnen we laten zien dat zonnestroom nu echt voor iedereen beschikbaar kan zijn. De techniek is bewezen, de kennis is er. Nu is het aan verhuurders om visie te tonen en de stap te zetten. Dat is precies wat de Alliantie hier doet.”
In juni moet het eerste complex (Andreas Schelfhoutstraat) voorzien zijn van een zonnesysteem. Het eerste complex op het Zeeburgereiland volgt in december 2015.’
Bronnen
Persbericht van de Alliantie, 24 maart 2015: Pilot met zonnepanelen zorgt voor lagere woonlasten huurders

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.