Plan voor 25.000 windmolens op Noordzee bestaat nog steeds

Plan voor 25.000 windmolens op Noordzee bestaat nog steeds

27 maart 2017Wie mocht denken dat het plan om op de Noordzee 25.000 grote windmolens neer te zetten een jaar na de lancering een stille dood is gestorven, heeft het mis. Initiatiefnemer prof. dr. Maarten Hajer is nog steeds actief met het plan. ‘Het is een manier om de toekomst voorstelbaar te maken.’

Bijna een jaar geleden werd het plan (‘2025 – An Energetic Odyssee’) gelanceerd op de Internationale  Architectuur Biennale Rotterdam: met 25.000 windmolens op de Noordzee de omringende landen voor 90% van hun stroom te voorzien. Het plan heeft de steun van een consortium van grote Nederlandse bedrijven, milieuorganisaties, ontwerpers, havens en het ministerie van Economische Zaken. Kosten: € 35 mrd per jaar.

Prof. dr. Maarten Hajer: ‘Misschien is juist big wel beautiful’

BNR Nieuwsradio interviewde Maarten Hajer (voormalig directeur Planbureau voor de Leefomgeving en nu hoogleraar Urban Futures aan de RU Utrecht). Hij maakt duidelijk dat het plan vooral moet worden gezien als een manier om de toekomst voorstelbaar te maken voor politici, ambtenaren en het bedrijfsleven. Hij voelt zich door de plannen van TenneT voor een energie-eiland  in de Noordzee ook extra gesterkt in de overtuiging dat het enorme project ook daadwerkelijk gerealiseerd zal worden.
Hajer maakt in het BNR-interview duidelijk dat het plan vooralsnog minder een concreet projectplan is en meer een verbeeldingsproject. Maar het einddoel is er niet minder concreet om: 25.000 megawindmolens van elk 10 MW, tot 2049 te bouwen in een tempo van 8 per dag.

Presentatie ‘2025 – An Energetic Odyssee’

2050 – An Energetic Odyssey / IABR 2016 from H+N+S Landscape Architects on Vimeo.

Bronnen
BNR Nieuwsradio, 26 maart 2017: 25.000 windmolens in de Noordzee
Zie ook
FluxEnergie, 18 april 2016: Zaterdag wordt een ‘Delta-plan’ tegen het broeikasgas gepresenteerd: 25.000 windmolens op de Noordzee
Foto Hajer: RUU

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.