Plan voor grote getijden-energiecentrale bij Cardiff onthuld

3 maart 2015 – Een 22 kilometer lange dam met 90 getijdenturbines. Het Britse Tidal Lagoon Power presenteerde een plan voor een enorme getijdencentrale, voor de kust bij Cardiff. In 2022 moet de getijdenlagune de eerste stroom opwekken.

Het project krijgt een vermogen van 1,8 tot 2,8 gigawatt en kan genoeg energie produceren voor heel Wales, aldus The Telegraph. De getijdencentrale in Cardiff is nog groter dan eenzelfde project in Swansea, dat nu wacht op de vergunningen.

Uit een bericht van de Groene Courant
‘(…) Er wordt nog onderhandeld over de subsidie die de centrale gaat krijgen. Naar verluidt heeft het bedrijf een elektriciteitsprijs nodig van 168 pond per megawattuur nodig voor 35 jaar lang om uit de kosten te komen. Dit is hoger dan de prijs waartegen kerncentrales en windmolens produceren en onlangs had een consumentenorganisatie dan ook kritiek op het project.
De ontwikkelaar heeft altijd volgehouden dat de kosten van getijdenenergie zullen dalen als er meer van dit soort projecten worden gebouwd.  Voor het project in Cardiff schat het in dat het een prijs nodig heeft van 90 tot 95 pond per megawattuur. (…)’

Tidal Lagoon Power heeft, naast Cardiff en Swansea, nog vier andere locaties op het oog voor het opwekken van getijdenenergie.

Uit een bericht van The Telegraph
‘(…) It says the fleet of six lagoons could together generate 8 per cent of the UK’s needs for 120 years.
The Government has already thrown its weight behind the plans, naming the Swansea Bay Tidal Lagoon in the National Infrastructure Plan last year. (…)’

 

Bronnen
Groene Courant, 2 maart 2015: Plannen voor grootste energiecentrales op getijdenenergie ter wereld onthuld
The Telegraph, 2 maart 2015: Cardiff tidal energy lagoon ‘could power every home in Wales’
website Tidal Lagoon Swansea

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.