Plannen voor een mega-windmolen in Rotterdam

150620-WindwheelRdam

20 juni 2015 – In Rotterdam is een plan gepresenteerd voor een 174 met hoge Dutch Wind Wheel, een windmolen zonder bewegende delen. Tegelijk een energiebron en een toeristische attractie.

De Dutch Wind Wheel is gebaseerd op een vinding (van enkele jaren geleden) van de TU Delft waarbij geladen waterdruppels door de wind worden weggeblazen.  ‘Het moet dé trekker van wereldhavenstad Rotterdam worden’, zegt Lennart Graaff tegen de NOS. Lennart Graaff is van de Windwheel Corporation, een consortium van drie Rotterdamse bedrijven.
De initiatiefnemers rekenen op anderhalf miljoen bezoekers per jaar.

Uit het persbericht van architectenbureau Doepel Strijkers
De Dutch Windwheel moet hét nieuwe icoon van Rotterdam en Nederland worden. Een architectonisch landmark, de meest innovatieve windmolen ter wereld, een ongekende attractie met wereldwijde uitstraling en dé showcase voor Dutch Clean Technology. (…) Het voegt aan Rotterdam een unieke landmark toe die de skyline nog spectaculairder maakt. De twee ringen maken van de Dutch Windwheel een opvallende eye catcher en zorgen bovendien voor een gedifferentieerd aanbod. Op de eerste ring draaien 40 cabines op rails (reuzencoaster), de tweede ring fungeert als een innovatieve windmolen en huisvest een top-class panoramarestaurant met daaronder een exclusief hotel en verschillende appartementen. Onderin herbergt de Dutch Windwheel verschillende publieke functies.
Duurzaam
De Dutch Windwheel is het duurzame icoon van de toekomst. Het zet een nieuwe vorm van energievoorziening in één klap op de wereldkaart. Het is namelijk een wind’molen’ zonder bewegende onderdelen. De binnenste ring bevat een raamwerk van horizontale stalen buizen. In het raamwerk worden geladen druppeltjes gecreëerd die door de wind worden weggeblazen. De beweging van de druppeltjes genereert energie. Deze door de TU Delft ontwikkelde EWICON (Electrostatische WIndenergie CONvertor) techniek kan naar verwachting concurreren met traditionele windmolens. Het traject van research & development om dat te bewijzen, maakt deel uit van de ontwikkeling van de Dutch Windwheel.
Attractie
Daarnaast is de Dutch Windwheel een spectaculaire attractie, die door iedereen kan worden ervaren. Bezoekers vanuit de hele wereld zullen vanuit de reuzencoaster genieten van een ongekend uitzicht over Rotterdam en de wijde omgeving. Door innovatieve belichtingsvormen en digitale informatievoorziening via smart walls in de cabines van de reuzencoaster is niet alleen de omgeving en het uitzicht, maar ook de ervaring van de Dutch Windwheel en het interieur zelf een belevenis. De bezoekers kijken uit over de grootste haven van Europa, tot aan de Tweede Maasvlakte en de zee. In oostelijke richting gloort het Unesco Werelderfgoed Kinderdijk. Dit wordt zichtbaar gemaakt door de interactive informatielaag in de glasgevel van de cabines. Het unieke ensemble van 19 molens uit de 18e eeuw, hét symbool van het Nederlandse watermanagement, is met de fast ferry binnen 25 minuten bereikbaar. Zo bezoek je niet alleen het hedendaagse Nederlandse windicoon, maar ook de iconen uit het verleden.
Betekenis
De betekenis van de Dutch Windwheel voor de economie van Nederland en van Rotterdam is groot. De hele stad en haar wijde omgeving zullen profiteren van de toeristische impuls. Bovendien maakt de grootschalige (door)ontwikkeling van de EWICON techniek Nederland gidsland en marktleider op het gebied van deze windenergie van de toekomst. De Dutch Windwheel moet bovendien een showcase worden voor de circulaire en inclusieve economie. Het is ontworpen voor demontage en hergebruik en wordt gebouwd met secondaire materialen afkomstig uit de Rotterdamse regio. Tijdens de implementatie en exploitatie van het gebouw wordt zoveel mogelijk SROI (Social Return on Investment) gegenereerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt erbij te betrekken.
Consortium
De Dutch Windwheel is een initiatief van een consortium bestaande uit de bedrijven Doepel Strijkers, Meysters en BLOC. NBTC Holland Marketing is al partner van het project en met diverse andere organisaties (van Ministeries tot energiebedrijven) wordt gesproken over hun rol in de ontwikkeling. In 2015 zal de Dutch Windwheel worden voorgedragen als Nationaal Icoon. (…)

Uit een bericht van RTV Rijnmond
‘Las Vegas, Macao, Shanghai, New York en San Francisco wilden het Windwheel ook hebben. Maar als er genoeg geld wordt gevonden, krijgt Rotterdam de primeur. Met partijen als NBTC Holland Marketing, het Ministerie van EZ, de gemeente Rotterdam , een architectenbureau en projectontwikkelaars en energiebedrijven wordt gesproken over samenwerking.’

150620-WindWheel2
150620-Windwheel3

Windenergy convertor EWICON animation, TU Delft (3’14”)
(uitleg over de vinding van de TU Delft)

TU Delft: ‘De EWICON, of Electrostatische WIndenergie CONvertor, kan windenergie zonder bewegende delen omzetten in elektriciteit. De Ewicon kan op land of zee geïnstalleerd worden of geïntegreerd worden in het dak van een hoog gebouw. Het uitgangspunt voor de conversie van windenergie is dat in het raamwerk kleine geladen waterdruppels worden gegenereerd, die door de wind worden weggeblazen. Door de afwezigheid van de geladen deeltjes ontstaat een spanningsverschil van 80-100 kilovolt, die na omzetting naar gelijkstroom aan het net geleverd kan worden.’

Bronnen
Persbericht Doepel Strijkers, Dutch Windwheel 
Bericht NOS, 19 juni 2015: Nieuw icoon in skyline Rotterdam: reuzenrad op de Maas
Bericht RTV Rijnmond, 19 juni 2015: Plan voor Dutch Windwheel in Rotterdam
TU Delft, artikel over techniek EWICON: The development of an Electrostatic Wind Energy Converter (EWICON) (pdf, 4 pag.)
Website Dutch Wind Wheel Corporation

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.