Ploumen: mijnbouwsector moet slachtoffers Colombia erkennen

7 mei 2015 – Mijnbouwbedrijven die steenkolen winnen in Colombia moeten aandacht hebben voor de arbeidsomstandigheden, milieu en mensenrechten. Dat heeft minister Liliane Ploumen van Buitenlandse Handel vandaag gezegd op een Nederlands-Colombiaanse conferentie in Den Haag.

 Op de conferentie, met mijnbouwbedrijven, Nederlandse energiebedrijven, ngo’s en de Colombiaanse en Nederlandse overheid, spoorde Ploumen energiebedrijven aan om aandacht te hebben voor de omstandigheden waaronder de kolen worden gewonnen.

Uit de toespraak van minister Ploumen
‘(…) So European energy companies – and that means Dutch companies too – must keep a close eye on all this when buying their coal. Colombia’s mining sector could be an example to the rest of Latin America, to Africa and to Asia, where things are often a lot worse − whether we’re talking about mining for coal, gold or nickel. (…)’

Nederland en Colombia tekenden tijdens de steenkolenconferentie een samenwerkingsovereenkomst.

Uit een bericht van de Rijksoverheid
‘(…) De overeenkomst houdt in dat Colombia en Nederland elkaar helpen bij het implementeren van internationale afspraken over maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en technisch gaan samenwerken op het gebied van watermanagement, milieu en het verbeteren van de relatie tussen lokale gemeenschappen en mijnbouwbedrijven. Ploumen: “Deze samenwerking toont aan dat Colombia serieus werk maakt van het verbeteren van de hele steenkolenketen. De problemen zijn significant, maar niet onoplosbaar. Het belangrijkste is dat alle partijen met elkaar blijven praten. En dat is precies wat vandaag uitgebreid is gebeurd.”

Nederland heeft het vooraanstaande Institute for Human Rights and Business gevraagd onderzoek te doen naar de impact van de mijnbouwsector op lokale gemeenschappen. Met de resultaten kunnen mijnbouwbedrijven aan de slag om concrete verbeteringen te realiseren. Ook reist het Nederlandse Nationale Contactpunt voor de OESO richtlijnen voor bedrijven en mensenrechten op verzoek van Colombia dit najaar naar het land om collega’s te adviseren op het gebied van MVO. (…)’

Nederland heeft het in Colombia gevestigde VN Mensenrechtenkantoor UNHCHR gevraagd onafhankelijk onderzoek te doen naar de positie van slachtoffers in mijnbouwgebied Cesar en de mogelijkheden voor een dialoog tussen mijnbouwbedrijven en slachtoffers in kaart te brengen.

Vredesorganisatie PAX, dat zich inzet voor de slachtoffers van de Colombiaanse ‘bloedkolen’, zou graag zien dat de minister steviger stelling, zo meldt de Volkskrant.

Uit een bericht van de Volkskrant
‘(…)Vooral energiebedrijven zouden strenger moeten zijn tegen de mijnbouwbedrijven. Ook ziet PAX nog geen nieuwe inzichten bij de mijnbouwbedrijven zelf. (…)’

PAX doelt daarmee onder andere op het Amerikaanse kolenbedrijf Drummond, dat PAX de toegang tot de mijnen ontzegde en een rechtzaak begon tegen een mensenrechtenadvocaat.

Bronnen
Rijksoverheid, 7 mei 2015: Ploumen: Nederland en Colombia samen aan de slag voor verantwoordelijke steenkolensector
Rijksoverheid, 6 mei 2015: Toespraak van minister Ploumen tijdens bilaterale conferentie tussen Nederland en Colombia
Volkskrant, 6 mei 2015: Ploumen: mijnbouwsector moet slachtoffers Colombia erkennen
PAX: Stop bloedkolen

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.