Polen kiest voor kolen

Polen kiest voor kolen

13 juli 2016Polen voert een zeer fossiel energiebeleid: zware belasting op windenergie en steun voor kolencentrales. Trouw legt uit waarom Polen zelfs beweert dat kolencentrales goed zijn voor het milieu. 

Het dagblad Trouw heeft een achtergrondreportage over de positie van steenkoolcentrales in Polen.

Enkele gegevens uit deze reportage:

  • Windenergie wordt steeds zwaarder belast (o.a. met onroerend goedbelasting op de fundering van een molen en een belasting over de waarde van de wieken en de turbines.
  • Nieuwe windenergieprojecten staan nu op losse schroeven.
  • Zonder windenergie haalt Polen in 2020 de Europese norm (15% duurzaam) niet (nu 12%).
  • Onder een nieuwe wet op groene energie vervalt de afnamegarantie.
  • Polen heeft inmiddels afstand genomen van EU-plan om CO2-uitstoot in 2040 met 40% verminderd te hebben.
  • De politieke lijn is: nationale soevereiniteit voorop. (‘In de energie betekent dat bruin- en steenkool stoken. ‘)
  • Kolencentrales krijgen volop steun.
  • Extra heffing van 25 euro voor nieuwe kolencentrales (Moderne technologie voor kolencentrales kan uitstoot verminderen, zegt de regering).

Uit het artikel van Trouw
‘(…) Kolencentrales zijn volgens de Poolse logica sowieso goed voor het milieu, gezien het feit dat ze de meeste groene certificaten binnenhalen, dankzij ‘co-verbranding’, waarbij naast kolen ook biomassa wordt verstookt. Zo is, aldus Denktank Wise Europe, in de jaren 2005-2017 7,4 miljard zloty (1,7 miljard euro) groene subsidie naar kolencentrales gegaan.
“Volgens de wet is co-verbranding groene energie”, zegt Ilona Jedrasik van milieuorganisatie Client Earth in Warschau. “Maar dat zou niet zo mogen zijn, want er wordt een grote massa steenkool bij gebruikt.” En dankzij de nieuwe wet op groene energie hoeft een installatie geen 30 procent, maar slechts 15 procent biomassa te verbranden om ‘groen’ te heten. Hierdoor kan de steun voor windmolens straks naar kolencentrales. Om aan de vraag naar biomassa te voldoen is de definitie van brandhout flink opgerekt. (…)’

Bronnen
Trouw, 12 juli 2016: Polen kiest voor kolen
Foto: Belchatów kolencentrale (grootste thermische centrale in Europa en op een na de grootste kolencentrale in de wereld). Foto: Polska Grupa Energetyczna.

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.