Postuum eerbetoon van Noord-Nederland voor oud-minister Langman

5 januari 2017De vorig jaar overleden oud-minister van Economische Zaken Harrie Langman werd gisteren postuum geëerd door Noord-Nederland voor de steun die hij het Noorden gaf, als minister en later als adviseur. Hij vond dat het Noorden recht had op een deel van de aardgasbaten.

Gisteren kreeg Langman (VVD) postuum de eretitel ‘Noordkrachtig Persoon 2016’, uitgereikt aan zijn  zoon.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) Langman werd in het bijzonder geëerd voor twee periodes in de recente geschiedenis waarin hij voor Noord-Nederland van groot belang was. Als minister van Economische Zaken nam hij begin jaren zeventig het initiatief voor steun aan de zwakke regio’s het Noorden en Limburg. Daardoor kwamen in het kader van het Integraal Structuurplan voor het Noorden des Lands honderden miljoenen euro’s naar de noordelijke provincies, onder meer voor de herinrichting van Oost-Groningen en de Drents-Groningse Veenkoloniën. Hij gaf ook de aanzet tot de verhuizing van rijksdiensten vanuit Den Haag naar de noordelijke en zuidelijke regio.
In de jaren negentig kreeg hij opnieuw een hoofdrol bij het opkrikken van de noordelijke economie. Een commissie onder zijn voorzitterschap adviseerde het kabinet-Kok om gedurende 13 jaar 10 miljard euro in het landsdeel te investeren om 43.000 banen te scheppen. Hij vond dat het Noorden als regio waar het gas wordt gewonnen, recht had op zo’n bedrag uit de aardgasbaten. Den Haag kwam niet met dat hele bedrag over de brug, maar het totaal aan Langmangelden – zoals de financiële steun werd genoemd – bracht Groningen, Friesland en Drenthe vele miljoenen euro’s voor de aanleg van onder meer wegen. (…)’

 

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 5 januari 2017: Postuum eerbetoon voor Harrie Langman (via Blendle)
Foto: WikiVisually
Illustratie: NAM

 

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.