Prachtige kaart laat initiatieven duurzame energie zien

Schermafdruk 2015-09-24 08.16.41

24 september 2015 – Een prachtige kaart laat zien waar in Nederland welke initiatieven rond duurzame energie worden genomen. Op dit moment staan er nog maar 100 initiatieven in, maar dat gaat veranderen.

Het initiatief voor de kaart komt van Netbeheer Nederland, maar het is de bedoeling dat er veel meer dan alleen net-initiatieven worden opgenomen.

Uit een persbericht van Netbeheer Nederland
‘(…) De praktijkervaringen met duurzame initiatieven zijn vanaf vandaag zichtbaar op een online kaart. Op het congres van IPIN (Innovatieprogramma intelligente netten) is het kennisplatform www.energiekaart.net gelanceerd. Hierop staan al zo’n 100 duurzame energie-initiatieven met ruim 140 betrokken organisaties inclusief een korte toelichting over het doel, de contactgegevens en de resultaten. De website bevat grotendeels projecten met intelligente energienetten en zal de komende tijd verder worden uitgebreid. Initiatiefnemer is de brancheorganisatie van de energienetbeheerders in Nederland. “Maar het is nadrukkelijk de bedoeling om samen met andere partijen het online platform verder uit te bouwen”, benadrukt Marijn Artz van Netbeheer Nederland.

Allerlei partijen staan te popelen om een bijdrage te leveren aan de energietransitie. Maar hoe voorkom je dat iedereen het wiel opnieuw uitvindt? Hoe stimuleer je betrokkenen om elkaar op te zoeken en van elkaar te leren, zodat goede ideeën tot volle wasdom komen? Dat is waar het kennisplatform Energiekaart.nl voor bedoeld is. Het is een initiatief van Netbeheer Nederland, als vervolg op het geografische overzicht van energie-proeftuinen (de zgn. Energiekaart) die de brancheorganisatie een paar jaar geleden al maakte. Netbeheer Nederland is alleen de facilitator en wil bewust niet de inhoudelijke trekker zijn. “Het platform is van iedereen en voor iedereen”, benadrukt Marijn Artz van Netbeheer Nederland. “De inhoud moet juist van de betrokkenen komen: wij weten ook niet welke initiatieven overal ontplooid worden.”

Ei van Columbus
Dat een platform als Energiekaart.nl in een behoefte voorziet, weet Artz wel zeker. “Iedereen is op zoek naar het Ei van Columbus. Er is grote vraag naar een helder overzicht van de pilots, proeftuinen en projecten op het gebied van duurzame energie en naar een podium om ideeën en gedachten uit te wisselen.” Het einddoel is een volwaardig, interactief en breed gedragen kennisplatform over duurzame energie-initiatieven, waar alle partijen elkaar makkelijk kunnen vinden. Dat is wel een uitdaging, beaamt Artz. “Zo’n platform bouwen is één, maar het moet natuurlijk wel gaan leven. Met deze eerste versie hebben we iets om te laten zien en het gesprek aan te gaan over hoe betrokkenen het zouden willen gebruiken. Dat bepaalt immers het bestaansrecht van het platform. De komende tijd zoeken we potentiële platformgebruikers op tijdens live-bijeenkomsten. Zo hopen we ze nieuwsgierig te maken en samen, stapje voor stapje, de volgende fase in te gaan.”

Het groeiend aandeel hernieuwbare energie is van invloed op de energienetten
Het kennisplatform wil tips en tricks delen, dwarsverbanden leggen en discussies op gang brengen. Samen met gemeenten, provincies, woningcorporaties, lokale energiecoöperaties, energieleveranciers en bouw- en installatiebedrijven worden allerlei projecten uitgevoerd waarin getest wordt hoe energienetwerken mee kunnen ontwikkelen naar een duurzame energiesysteem. Succesvolle projecten kunnen op die manier ook elders toegepast worden om te komen tot een betaalbaar, duurzaam en toegankelijk energiesysteem. (…)’

Bronnen
Netbeheer Nederland, persbericht, 24 september 2015: Energiekaart.net zet duurzame initiatieven op de kaart
Kaart: energiekaart.net

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.