Nieuw Nederlands product: prefab energie-dak

Nieuw Nederlands product: prefab energie-dak

14 juni 2016Een aantal samenwerkende Nederlandse bedrijven heeft een compleet prefab ‘energiedak’ ontwikkeld: een dak van gehard glas met zonnecellen. Aan de esthetiek is veel aandacht besteed. Het dak, ook te leveren als maatwerk, komt later dit jaar op de markt.

De samenwerkende bedrijven komen uit de bouw en uit de solar technologie: Linex Prefab Daksystemen BV, Fakro Nederland BV, Femtogrid Energy Solutions, IBC Solar BV en TULiPPS Solar BV.
Met een subsidie van de overheid (ruim € 1 mln) ontwikkelden zij het ‘PRIME’-dak: ‘Prefab Integrated Multifunctional EnergyRoof’.
De ontwikkeling was gericht op het realiseren van ‘nearly Zero Energy Buildings’ (nZEB’s) én op een verbetering van de esthetiek van de traditionele zonnepanelen die met een frame op het pannendak worden bevestigd.
Het nieuwe PRIME-dak heeft rondom hetzelfde uiterlijk, ook aan de schaduwzijde (maar daar ontbreken dan de ingebouwde zonnecellen).
Het dak (dat ook als maatwerk geleverd kan worden) is helemaal van gehard glas.
Paul Stassen, CEO van TULiPPS: ‘Wat nu van staal of baksteen is, kan ook van glas gemaakt worden, want gehard glas is bijzonder sterk én duurzaam en kan qua kosten concurreren met alle andere materialen. Dit glas is voorzien van slimme onzichtbare bevestiging aan de achterzijde van een glasplaat, waardoor het dakoppervlak één uniforme uitstraling krijgt. Het energiedak moet verder alle functies van een normaal dak vervullen; waterdicht zijn, isoleren en desgewenst ook daglicht naar binnen laten, via een bijpassend isolerend, eventueel automatisch functionerend, dakraam.’
‘Vanaf 2020 moeten alle nieuwe gebouwen volgens Europese regelgeving bijna energieneutraal zijn, overheidsgebouwen zelfs al vanaf 2018. Dat kan niet zonder PV. Je kunt je nu al geen huis meer voorstellen zonder hoogwaardige isolatie of dubbel- & triple glas. Straks kun je je ook geen gebouw meer voorstellen zonder een maatwerk industrieel energiedak.’

Bronnen
TULiPPS, 1 juni 2016: Bouw- en solar technologiebedrijven trekken samen op voor industriële maatwerk “PRIME” energiedaken: Prefab Integrated Multifunctional EnergyRoof
Website TULiPPS
Foto TULiPPS

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.