Prijs steenkool stijgt weer, voor het eerst in jaren

Prijs steenkool stijgt weer, voor het eerst in jaren

22 juli 2016Vijf jaar lang zat de prijs van steenkool in een vrije val van $ 139 per ton naar $ 49. Maar de laatste maanden gaat de kolenprijs weer omhoog, met pakweg 20%. En volgens analisten zal die stijging nog geruime tijd doorgaan. Aldus meldt Finanzen.

Uit een bericht van Finanzen
‘(…) De prijsdaling werd vooral veroorzaakt door de afnemende vraag van China en de Verenigde Staten, de twee grootste afnemers van kolen ter wereld. (…) De verschuiving naar schonere energiebronnen zoals gas drukte eveneens op de kolenprijs.
Ondanks de schonere alternatieven is kolen nog altijd een belangrijke energiebron voor miljarden mensen. In India is kolen goed voor 62 procent van de totale energieproductie en in Australië is dat 65 procent. In de VS neemt het aandeel van kolen af maar komt nog altijd 30 procent van de energieproductie uit kolen.
Sinds januari dit jaar bevindt de kolenprijs zich in een opgaande lijn. Het Australian Newcastle kolentermijncontract, de wereldwijde benchmark voor de kolenprijs, is dit jaar met 20 procent gestegen. De Europese termijncontracten staan eveneens op het hoogste punt in een jaar tijd.

Hogere kolenprijzen voorzien
Ook voor de rest van het jaar en voor volgend jaar voorspellen analisten hogere kolenprijzen. BMI Research, een onderdeel van kredietbureau Fitch Ratings, schroefde onlangs de gemiddelde prijsverwachting van Newcastle kolen voor dit jaar op van 51 dollar tot 53 dollar per ton.
Voor 2017 wordt een verdere prijsstijging voorspeld tot 57 dollar per ton. Tegen 2020 zou de kolenprijs verder kunnen oplopen tot 61 dollar per ton. (…) BMI schat dat de wereldwijde kolenproductie dit jaar met 4,1 procent zal afnemen. De vraag naar kolen neemt echter minder sterk af, met 2,1 procent. Dit verschil biedt steun aan de kolenprijs.

Azië: groei
Azië zal de vraag naar kolen aandrijven in de komende jaren. De International Energy Agency (IEA) verwacht dat de wereldwijde kolenconsumptie met 0,8 procent per jaar zal groeien tot 2020. De sterkste groei komt uit Zuidoost-Azië, dat met 7,8 procent per jaar zal groeien.
Tussen 2020 en 2040 verwacht de IEA dat de vraag naar kolen in Zuidoost-Azië zal verdrievoudigen. Zo heeft bijvoorbeeld een land als Indonesië plannen om in de komende 4 jaar 117 nieuwe energiecentrales te bouwen die worden gestookt op kolen.
De lage prijs van kolen is een belangrijke reden voor de populariteit van de grondstof. Hoewel landen als de VS en China het gebruik van kolen willen terugdringen vanwege de vervuiling is het voor opkomende landen nog altijd de goedkoopste manier om energie te genereren. (…)’

 

Bronnen
Finanzen, 22 juli 2016: Kolenprijs klimt uit dal
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.