Primeur: woonwijk krijgt warmte van diepe geothermie

Primeur: woonwijk krijgt warmte van diepe geothermie

7 december 2015 – Vanaf 1 januari krijgen 470 woningen in Pijnacker-Noord warmte afkomstig van een diepe geothermiebron. De bron is niet voor de woonwijk aangelegd, maar voor een kwekerij in Pijnacker.

Kwekerij Ammerlaan in Pijnacker begint al aardig op een volwassen energieleverancier te lijken. De geothermiebron van het bedrijf voorziet ook al een zwembad en een school van warmte. Voor de woningen (appartementen) is een leiding van bijna 3 kilometer getrokken van de kwekerij naar de 470 appartementen.

151207-BuizenAmmerlaan

151207-TekeningAardwarmteVorig jaar leverde de bron van de kwekerij al het equivalent van 47,5 miljoen m3 aardgas aan warmte. Met nog een extra warmtepomp erbij kan Ammerlaan nog meer warmte uit de bron halen.
Kwekerij Ammerlaan is in 2010 met aardwarmte begonnen. De warmte (70 graden) komt van een diepte van 2.100 meter. Er zijn twee diepe boorgaten. Via bron 12 komt het warme water naar boven, via bron 2 gaat het afgekoelde water weer terug de bodem in.

Onuitputtelijke bron
Ammerlaan op zijn website: ‘Het grote voordeel van aardwarmte is, dat de bron in principe onuitputtelijk is. Het afgekoelde water dat terug gepompt wordt, neemt na verloop van tijd weer de oude temperatuur aan door opwarming vanuit de kern van de aarde. Het is heel schone energie. Je hoeft geen fossiele brandstoffen te verbranden en je belast de aarde en het klimaat niet met CO2 uitstoot.’

De hele kwekerij draait door de geothermie CO2-neutraal.

RVO over geothermie bij industriële processen
‘(…) De toepassing van diepe geothermie is, naast biomassa, noodzakelijk om de verduurzaming van de energievoorziening van de industrie vorm te geven. De kansen voor toepassing van diepe geothermie bij industriële processen in Nederland zijn aanzienlijk. Ruim 30% van de Nederlandse industriële warmtevraag zou gebruik kunnen maken van geothermie. (…)’

Bronnen
Warmtenieuws, 7 december 2015: Pijnacker heeft Nederlandse primeur: diepe geothermie voor woonwijk
Kwekerij Ammerlaan, website: Aardwarmte
RVO, praktijkverhalen aardwarmte
RVO, publicaties aardwarmte
Foto boven: RVO
Foto leidingaanleg: Ammerlaan

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.