‘Probleem Gronings stroomoverschot eenvoudig op te lossen’

20 juli 2016In verschillende Groningse gemeenten zorgt een ‘zonnepanelen-hausse’ voor problemen op het stroomnet, zo meldde de Volkskrant onlangs. Er is een eenvoudige oplossing voor het probleem, stelt installateur Nico van der Vegt in het Nederlands Dagblad. 

Als compensatie voor aardbevingsschade, konden bewoners van negen gemeenten in Groningen geld van de NAM krijgen voor ‘waardevermeerdering’ van hun woning. De regeling zorgde voor een grote toename in het aantal zonnepanelen. Iets wat voor problemen zorgt op het stroomnet, aldus de Volkskrant onlangs. Op zonnige dagen kunnen de zonne-installaties hun stroom soms niet kwijt op het net, waardoor ze zichzelf uitschakelen.

De oplossing is eenvoudig, stelt installateur Van der Vegt in het ND. Als de panelen veel energie opwekken, is de spanning in de woonhuizen hoger dan toegestaan en wordt de zonne-installatie uitgeschakeld. Een dynamische spanningsregeling in het transformatorhuisje – in plaats van een vast spanningsinstelling – kan dat probleem volgens Van der Vegt eenvoudig oplossen.

Uit het bericht in het Nederlands Dagblad
‘(…) Wordt er meer stroom van de transformator afgenomen dan gaat de spanning omhoog en wordt er minder afgenomen of wordt er door de zonnepanelen stroom geleverd dan schakelt de automaat op de transformator de spanning omlaag. Technisch is dat geen probleem en qua kosten is dit nog wel te overzien.
Stroom opwekken in Bedum en Stedum, zonder de gereedschappen erbij te leveren om die groene stroom af te leveren op het hoogspanningsnet, daar heeft niemand wat aan. De Nederlandse Aardolie Maatschappij zou in Bedum en Stedum niet alleen over de brug moeten komen met geld voor zonnepanelen, maar ook (deels) op moeten draaien voor de kosten om de energie de dorpen uit te krijgen, naar andere verbruikers elders. (…)’

Bronnen
Nederlands Dagblad, opinie, 20 juli 2016: Extra stroom van zonnepanelen is eenvoudig op te vangen (via Blendle)
De Volkskrant/Nederlands Dagblad, 16 juli 2016: Zonnepanelen belasten stroomnet te veel  (via Blendle)

Zie ook
FluxEnergie, 18 juli 2016: ‘Stroomnet kan zonnepanelen-hausse in Groningen niet aan’
FluxEnergie, 19 juli 2016: Overbelasting door Groningse zonnepanelen lijkt mee te vallen

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.