Problemen Belgische kerncentrales stapelen zich op: nucleair afval blijft liggen

Problemen Belgische kerncentrales stapelen zich op: nucleair afval blijft liggen

16 december 2016De problemen rond de Belgische kerncentrales worden steeds groter. Nu gaat het om het nucleair afval van de centrales in Doel en Tihange. Dat blijft liggen. Eigenaar Electrabel heeft geen toestemming meer om het af te voeren naar een gespecialiseerd afvalverwerker.

Haarscheurtjes, het herhaaldelijk uitvallen door storingen, slordigheden rond de veiligheid, terreurdreiging, zorgen in de buurlanden, de Nederlandse vraag om de centrales voorlopig stil te leggen: de lijst problemen is al lang en wordt steeds langer:

Geen vergunning meer voor afvoer nucleair afval

Uit een bericht van de VRT
‘(…) In de kerncentrales van Doel en Tihange blijft het nucleair afval voorlopig liggen. Uitbater Engie Electrabel beschikt sinds begin dit jaar niet meer over een goedkeuring om het afval te behandelen, waardoor het niet kan vertrekken naar afvalverwerker Belgoprocess. Om het nucleair afval in de kerncentrales te verwerken, te verpakken en te vervoeren heeft uitbater Engie Electrabel een erkenning nodig van het NIRAS (Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Verrijkte Splijtstoffen), een overheidsagentschap. Die toelating moet om de 5 jaar vernieuwd worden. De laatste keer gebeurde dat in december 2015. Begin dit jaar werd echter een audit opgestart over het verwerkingsproces. Op basis van de eerste resultaten van die audit werd de erkenning van Electrabel opgeschort. (…)
Bij Electrabel erkennen ze dat ze op enkele punten een onvoldoende hebben gekregen van het NIRAS. “De opschorting geldt tot we aan de verwachtingen van NIRAS kunnen voldoen inzake de toestellen en berekeningsmethodes die gebruikt worden voor de karakterisering van radioactief afval”, luidt het in een mededeling. (…)’

Herstart reactor Tihange 1 weer uitgesteld

De reactor Tihange 1 die na beschadiging bij werkzaamheden al sinds begin september stilligt kan nog niet in  gebruik worden genomen. De opstart moest worden uitgesteld tot medio februari.

Eigenaar moet € 1,5 mrd extra ophoesten voor ontmanteling

Electrabel moet in twee jaar meer dan 1,6 miljard euro extra ophoesten voor het fonds voor de ontmanteling van de kerncentrales en voor de langdurige opslag van het radioactief afval van de kerncentrales. Op dit moment zijn die reserves € 8 mrd.

 

Bronnen
VRT, De Redactie, 16 december 20126: Electrabel mag nucleair afval niet meer behandelen, blijft liggen in Tihange en Doel
NOS, 12 december 2016: Herstart Belgische kernreactor Tihange 1 opnieuw uitgesteld
De Morgen, 13 december 2016: Electrabel moet 1,6 miljard extra ophoesten voor ontmanteling kerncentrales
Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.