Problemen kerncentrales – Frankrijk vreest stroomtekort

Problemen kerncentrales – Frankrijk vreest stroomtekort

11 november 2016De Franse netbeheerder RTE vreest in de komende maanden een stroomtekort nu een derde van alle Frans kernreactoren zijn uitgeschakeld voor veiligheidscontroles.

Frankrijk, na de Verenigde Staten het grootste kernenergieland, is voor de elektriciteitsvoorziening voor 80% afhankelijk van de 58 kerncentrales.
Een derde van de kerncentrales is stilgelegd omdat het Franse nucleaire veiligheidsagentschap ASN niet zeker is over de veiligheid.

‘Risico nog nooit zo groot’
Uit een bericht van de NOS

‘(…) Meer dan de helft van de kerncentrales in Frankrijk vertoont ernstige gebreken. Volgens de Franse toezichthouder ASN is het koolstofgehalte in de buizen en kranen van de koelsystemen veel te hoog. Daardoor kan het staal breken als er ijskoud water door die leidingen loopt.
Het risico op een ongeluk zoals in het Japanse Fukushima was nog niet eerder zo groot, is de conclusie van het onderzoek, zegt Frankrijk-correspondent Mark Heijster. “Het koelsysteem moet voorkomen dat een kerncentrale oververhit raakt. Om goed te kunnen koelen moet er snel water kunnen worden rondgepompt. Maar als de hoeveelheid koolstof ertoe leidt dat het staal van de leidingen kan breken, dan kan de centrale dus niet meer gekoeld worden. Met alle gevolgen van dien.”
In 32 van de 58 centrales is volgens ASN dat koolstofgehalte te hoog. Elektriciteitsbedrijf EDF is eigenaar van de centrales en deed vorig jaar al een aantal tests met koelonderdelen. Daar zou uit zijn gekomen dat de meeste centrales in orde zijn. Alleen bij 12 reactoren worden nog extra tests uitgevoerd.

Toch langer openhouden
De problemen openbaren zich uitgerekend kort nadat de Franse minister van Energie, Ségolène Royal, heeft laten weten de levensduur van de kerncentrales te willen verlengden van 40 naar 50 jaar.
Tegelijk wil Frankrijk het aandeel kernenergie afbouwen. Over tien jaar zou nog slechts 50% van de stroom opgewekt mogen worden met kerncentrales.

Agentschap voor Kernenergie nog niet tevreden
Het International Atomic Energy Agency (IAEA) is met een inspectieteam (Corporate Operational Safety Review Team, OSART) voor een vierdaagse inspectie naar Frankrijk geweest. Hoewel de meeste aanbevelingen uit een eerdere inspectie (2014) door Électricité de France S.A. (EDF) waren opgevolgd, was het IAEA-team nog niet tevreden en liet het gisteren weten meer tijd nodig te hebben.
‘(…) Several suggestions from the 2014 review have been fully implemented with measures including:

  • Enhancing evaluations to provide assurance that management processes are rigorously followed at all levels.
  • Improving the availability of public information on emergency preparedness
  • Widening the scope of the periodic safety review process to cover a broader range of safety factors.

The OSART team noted that satisfactory progress had been made on  other suggestions from the 2014 mission but that they still required further time and work, including:

  • EDF should complete work to enhance training.
  • The preparation of modifications should be improved to meet quality and programme milestones.
  • The analysis of events and associated action plans should be enhanced.

The team has provided a draft of its report to EDF corporate management. EDF and the French nuclear regulatory authority will have an opportunity to make factual comments on the draft, which will be reviewed by the IAEA. The final report will be submitted to the French Government within about three months. (…)’

Bronnen
De Telegraaf, 9 november 2016: Fransen vrezen stroomtekort (via Blendle)
De Standaaard, 22 oktober 2016: Kernenergie geeft zich nog niet gewonnen (via Blendle)
NOS, 30 september 2016: Franse kerncentrales in slechte staat
FluxEnergie, 29 februari 2016: Frankrijk wil kerncentrales tien jaar langer openhouden
IAEA, 10 november 2016: IAEA review team: France’s EDF improves operational safety, more time needed for further enhancements

Foto: De nieuwe (derde generatie) kernreactor van EDF in Flamanville start naar verwachting eind 2018. (EDF)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.