Producent zonnelamp op 1 in Duurzame 100

12 oktober 2015Maurits Groen, producent van een lampjes op zonne-energie, kreeg de eerste plaats op de Duurzame 100-lijst van Trouw. Advocaat Roger Cox, van de Urgenda Klimaatzaak, werd tweede.

Trouw stelt jaarlijks een lijst samen met de 100 meest duurzame Nederlanders. Een jury koos de honderd uit 519 genomineerden. Bovenaan Groen, producent van zonnelampjes waarvan er inmiddels 200 duizend zijn verspreid onder vluchtelingen.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Juist door de vluchtelingenstroom die het afgelopen jaar is ontstaan, is de behoefte aan zonnelampjes enorm toegenomen. Meer dan een miljard mensen hebben geen toegang tot elektriciteit. De zogeheten ‘WakaWaka’s’ die Groen heeft ontwikkeld, lampjes van twee ons die met een zonnecel worden opgeladen, geven tot tachtig uur licht na één dag volle zon. (…)’

De energie van de lamp kan ook worden gebruikt om mobieltjes op te laden.

Schermafbeelding 2015-10-12 om 06.02.50 PMTweede op de ranglijst is advocaat Roger Cox. Hij is betrokken bij de Klimaatzaak, die Urgenda aanspande tegen de staat. De rechter verplichtte de staat meer werk te maken van de strijd tegen klimaatverandering.

Thomas Rau werd derde. Uit de lijst: ‘Architect Thomas Rau zet panden neer met een toekomst: gebouwen die meer energie opleveren dan dat ze gebruiken en waarvan de materialen later kunnen worden hergebruikt.’

Aart van Veller, Vandebron (7), Hoogleraar duurzaamheid en transitie Jan Rotmans (8), bedenker van het project Stroomversnelling Jan Willem van de Groep (10) zijn nog enkele namen in de lijst met duurzame Nederlanders. De hele lijst staat op de website van Trouw.

Bronnen
Trouw, 9 oktober 2015: Zonnelampje goed voor eerste plaats Duurzame 100
NOS, 10 oktober 2015: Zonnelampjesproducent is duurzaamste Nederlander
De Duurzame 100 van Trouw

Foto’s: WakaWaka

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.