Proef: Duizenden auto’s om stroomnet stabiel te houden

10 februari 2016 – Door een toename van energie uit wind en zon, neemt ook de fluctuatie op het stroomnet toe. TenneT en The New Motion gaan een proef doen, waarbij duizenden elektrische auto’s een buffer vormen om het elektriciteitsnet stabiel te houden. 

Normaal als de vraag en aanbod uit balans dreigen te raken, zorgt netbeheerder TenneT ervoor dat centrales extra of juist minder elektriciteit leveren met zogenoemd primair reservevermogen. In de proef gaan elektrische auto’s deze taak deels overnemen. Nog niet door elektriciteit terug te leveren aan het net. Maar wel door de auto’s minder snel te laden.

Uit een bericht van NRC Next
‘(…) De doorbraak zit hem erin dat de slimme oplaadpunten voor het eerst direct gekoppeld kunnen worden aan het landelijke net zodat je ermee kunt spelen. Is de vraag naar stroom op het landelijke net groter dan het aanbod: dan kun je de balans een beetje bijsturen door de laadpunten iets langzamer te laten laden. Het gaat om hele kleine marges, bijvoorbeeld een kwartiertje langzamer op een paar uur laden. (…)’

TenneT werkt voor de proef samen met The New Motion, een dienstverlener met 25.000 laadpunten in Nederland, België, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Oostenrijk en Finland. Een paar duizend daarvan doen mee aan de proef.

Uit een bericht van TenneT
‘(…) “Partijen als The New Motion, die al die grote aantallen kleine vermogens in batterijen van elektrische auto’s kunnen samenvoegen tot een volume dat een zinvolle bijdrage kan leveren aan de stabiliteit, spelen daarin in de visie van TenneT een belangrijke rol” aldus Ben Voorhorst, operationeel directeur van TenneT. (…)’

Bronnen
TenneT, 10 februari 2016: Wereldprimeur: Bijzondere rol voor elektrische auto’s voor stabiel elektriciteitsnet
NRC Next, 10 februari 2016: Elektrische auto moet het net balans brengen (via Blendle)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.