Proefinstallatie voor groot drijvend zonnepark bij Maasvlakte

12 oktober 2015 – Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat en Sunfloat starten een proef voor  grootschalige toepassing van drijvende zonnepanelen in de Slufter, een depot voor verontreinigd sediment op de Maasvlakte.

Op de Slufter, 250 hectare groot, kunnen 540 duizend drijvende zonnepanelen komen, met een totaal vermogen van minimaal 85 MW. De proef die in november start bestaat uit 120 drijvende panelen. De zonnepanelen draaien met de zon mee, waardoor ze een hogere opbrengst hebben dan vaste panelen.

Uit een persbericht van Havenbedrijf Rotterdam
‘(…) De proefinstallatie bestaat uit 20 vlotten waarop in totaal 120 panelen zijn gemonteerd. Daarnaast komen er op de landopstelling ook nog twaalf zonnepanelen. Door de vlotten met de zon mee te laten draaien kan er 18% meer opbrengst worden gegenereerd in vergelijking met panelen in een zonneweide. Daarnaast levert de reflectie en de koeling van het water ook een aanzienlijk voordeel op. De proefopstelling zal een jaar lang aan weer en wind in de slufter worden blootgesteld. Vervolgens zal er een rapport worden opgemaakt. (…)’

Van de website van Sunfloat
‘(…) De ontwikkelde technologie is gericht op optimaal gebruik van zonnepanelen op water. Het plaatsen op water biedt een aantal unieke kansen voor verbetering van de opbrengst van standaard panelen.

  • Het vlot kan meedraaien met de zon (+18% rendement)
  • Passieve koeling door water oppervlakte ( +10% rendement)
  • Reflectie van het zonlicht op het wateroppervlakte (+10% rendement)
  • Hoger aantal zon uren boven waterrijke gebieden

De door ons geproduceerde systemen leveren hierdoor meer kiloWatt-uren per dag. (…)’

Sunfloat installeerde in mei al 54 zonnepanelen bij een industrieterrein in Groningen. Dat project, Zogrunn, is een samenwerking tussen innovatiecentrum EnTranCe, consultancybedrijf EnableMi en Sunfloat en krijgt subsidie van topsector Energie.

Onderstaande video over het project in Groningen, met genoeg energie voor 5 huishoudens.

Bronnen
Havenbedrijf Rotterdam, persbericht, 8 oktober 2015: 540.000 Zonnepanelen in de Slufter op de Maasvlakte?
Website Sunfloat

Zie ook
FluxEnergie, 30 mei 2015: Test met drijvende zonnepanelen

Foto: Havenbedrijf Rotterdam

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.