Essays on the Microfoundations of Completion and Choice in Public Service Delivery

150324-Overstappen
‘Essays on the Microfoundations of Completion and Choice in Public Service Delivery’
samenvatting
Proefschrift dr. Sebastian Jilke
Erasmus Universiteit Rotterdam
20 maart 2015, 204 pagina’s

Samenvatting
Als mensen meer keuze hebben in de levering van publieke nutsvoorzieningen zoals elektriciteit, stappen ze niet eerder, maar juist minder snel over naar een andere aanbieder. In complexe markten blijven mensen bij hun aanbieder, ook als de dienstverlening slecht is. De vraag is dan ook of mensen in staat zijn de juiste aanbieder te selecteren.
De nutssector werd opengesteld voor concurrentie tussen meerdere publieke en private dienstenaanbieders. Deze aanbieders zouden dan met elkaar gaan concurreren om klanten. Het doel was dat burgers in hun nieuwe rol als klanten betere diensten voor lagere prijzen zouden ontvangen.
Nemen burgers werkelijk volledig rationele en geïnformeerde beslissingen in de nutssector waar concurrentie en keuze zijn ingevoerd? En zijn er verschillen tussen potentieel kwetsbare groepen (degenen die in economische uitwisselingsrelaties aan het kortste eind trekken) en de rest?
Jilke stelt vast dat burgers, als ze meer keuze hebben in de levering van publieke nutsvoorzieningen, juist minder snel naar een andere aanbieder zullen overstappen. Dit is een verschijnsel dat wordt aangeduid als ‘overdaad aan keuze’ (‘choice overload’). Het duidt erop dat, wanneer markten te complex zijn, mensen die te maken krijgen met een slechte dienstverlening niet overstappen, maar vast komen te zitten aan de aanbieders waarvan ze gebruik maken. Het is volgens Jilke derhalve de vraag of burgers inderdaad altijd in staat zijn het dienstenaanbod te vinden dat het beste aansluit bij hun wensen en behoeften. Jilke toont aan dat potentieel kwetsbare groepen burgers (vooral lager opgeleiden) minder snel naar een andere aanbieder zullen overstappen, ook al zijn ze ontevreden met de dienstverlening.
Liberaliseringen werken uiteindelijk wel, maar alleen nadat meer overstappers zijn gekomen.

Meer informatie
Persbericht Erasmus Universiteit, 17 maart 2015: Liberalisering nutsvoorziening leidt tot minder overstappers
FluxEnergie, 21 maart 2014: Liberalisering leidt tot minder overstappers

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.