Provincie Utrecht draait helemaal op Nederlandse windenergie

26 januari 2016De provincie Utrecht draait sinds 1 januari 2016 helemaal op in Nederland opgewekte windenergie. Het stroomverbruik voor de provinciale gebouwen, wegen en de regiotram is daarmee klimaatneutraal, aldus de provincie. 

Uit het persbericht van de provincie Utrecht
‘(…) De provinciale organisatie heeft op dit moment twee stroomcontracten. E.ON Benelux levert stroom voor de provinciale gebouwen en de openbare verlichting, de verkeerslichten en andere apparatuur rond de provinciale wegen. Het gaat hierbij om een verbruik van 10,25 miljoen kWh per jaar. Voor de regiotram wordt 12,5 miljoen kWh per jaar ingekocht van Eneco.

Gedeputeerde Verbeek-Nijhof : “Wij vinden het zoeken naar duurzame energietoepassingen belangrijk voor een goede en gezonde toekomst. Wij vragen bedrijven in onze provincie dit ook te doen. Daarom is het wel zo vanzelfsprekend om vanuit ons eigen inkoopbeleid het goede voorbeeld te geven.”

Groene stroom
Aan elektriciteit zelf kun je niet zien of er sprake is van groene stroom. Daarom is in Nederland een systeem bedacht van zogeheten Garanties van Oorsprong (GvO’s). Door het kopen van zo’n garantie weet je zeker dat er voor de door jou ingekochte stroom ergens in Nederland duurzame energie is opgewekt die niet ook door een ander gekocht kan worden. E.ON zorgt voor de GvO’s voor de groene stroom voor de provincie. De GvO’s die horen bij het contract van Eneco worden door de provincie zelf ingekocht. In beide gevallen is sprake van 100% in Nederland opgewekte windenergie.

Focus op duurzaamheid
Ook in de toekomst zal de provincie klimaatneutrale stroom inkopen en een aanjaagrol vervullen voor duurzame ontwikkeling in de provincie Utrecht met de focus op energiebesparing en duurzame energie. Naast windenergie ziet de provincie ook veel kansen voor zonne-energie, het gebruik van restwarmte, waterkrachtenergie en bio-energie. Samen met het bedrijfsleven zoeken we naar slimme toepassingen en mogelijkheden om deze gefinancierd en gerealiseerd te krijgen. (…)’

Bron
Provincie Utrecht, persbericht, 22 januari 2016: 100% Groene stroom voor provincie Utrecht

Foto: provincie Utrecht

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.