Provincies kritisch over salarissen Alliander

Alliander Raad van bestuur high res

26 augustus 2015De provincies Gelderland en Friesland zijn, als grootaandeelhouder van netbeheerder Alliander, kritisch over de hoge salarissen die het bedrijf aan haar bestuurders betaalt. 

‘Alliander moet goed worden bestuurd en de wettelijke salarisregelingen moeten worden nageleefd.’ Dat zegt gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland in Energie Nieuws.

Uit een bericht van Binnenlands Bestuur
‘(…) Gedeputeerde Sander de Rouwe wil dat de netbeheerder zich houdt aan de Wet Normering Topinkomens (WNT). Volgens het Friese bestuur hoort daar een passende beloning bij die niet uitstijgt boven het salaris van een minister. ‘Dit is een publiek bedrijf dat dienend is aan de samenleving. Verhalen over schijnconstructies of het omzeilen van de wet passen daar volstrekt niet bij’, aldus De Rouwe. (…)’

De provincies Friesland en Gelderland – net als Noord-Holland en de gemeente Amsterdam grootaandeelhouder van Alliander – reageren hiermee op de bekendmaking dat bestuurders van Alliander salarissen ontvangen boven de wettelijke norm. Gelderland en Friesland riepen een grootaandeelhoudersoverleg bijeen om Alliander aan te spreken op de hoge beloningen.

Ministerssalaris
Bestuurders van Alliander krijgen een salaris dat ver boven de wettelijke norm voor beloningen in (semi-)publieke instellingen ligt. ‘Nu verdienen bestuursvoorzitter Peter Molengraaf en financieel topman Mark van Lieshout beiden ruim vier ton per jaar’, zo stelde de Stentor vorige week vast op basis van het jaarverslag over 2014.
Alliander liet in een reactie weten dat bedrag naar beneden bij te stellen tot 130 procent van een ministerssalaris. Dat is de oude wettelijke norm. Sinds januari 2015 is de norm het ministerssalaris (178 duizend euro), maar Alliander liet weten dat bedrag te laag te vinden. Bovendien vindt het bedrijf dat de norm alleen voor haar dochterbedrijven geldt. Dat de bestuurders eerder nog in dienst waren van die dochterbedrijven en nu van de holding, wekte argwaan: Alliander zou een schijnconstructie hebben opgezet om zich niet aan de regels te hoeven houden.
Minister Plasterk gaat de salarissen bij de netwerkbeheerder onderzoeken. Ondertussen zijn dus ook de provincies Gelderland en Friesland kritisch.

Bronnen
Energie Nieuws, 20 augustus 2015: Provincie: Alliander moet salarisregels naleven
Binnenlands Bestuur, 20 augustus 2015: Provincies kritisch over topinkomens Alliander
Ouderenjournaal, 20 augustus 2015: Friesland kritisch over topinkomens bij Alliander
Nu.nl, 19 augustus 2015: ‘Alliander moet wet topinkomens respecteren’
Alliander, 17 augustus 2015: Persverklaring namens de RvC van Alliander NV

Zie ook
FluxEnergie, 18 augustus 2015: Alliander bouwt beloning bestuur af, maar niet tot nieuwste norm
FluxEnergie, 17 augustus 2015: Alliander betaalt bestuurders meer dan wettelijke norm

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.