Publieksonderzoek: ‘Zonne-energie aantrekkelijkste vorm van duurzame energie’

 

20 januari 2016 – Zonne-energie is voor Nederlanders de meest aantrekkelijke vorm van duurzame energie. Nederlanders ervaren zonneakkers niet als overlast voor omwonenden. Dit blijkt uit onderzoek van Motivaction.

In opdracht van het Ministerie van Economische Zaken heeft Motivaction onderzoek uitgevoerd naar de beleving van energie onder de Nederlandse bevolking. Het onderzoek maakt deel uit van de bijlagen bij het Energierapport 2015 dat minister Kamp deze week heeft gepresenteerd.
Solar Magazine heeft de uitkomsten van het Motivaction-onderzoek voor het onderwerp zonne-enefgie op een rij gezet.

Uit het bericht van Solar Magazine

  • Burgers prefereren velden/daken vol zonnepanelen die niet te zien zijn boven windmolens die vanuit de woning wel te zien zijn (30 om 18 procent, 52 procent is neutraal).
  • 51 procent van de Nederlanders wil ten faveure van kerncentrales ons land vol windmolens en zonnepanelen plaatsen, ook als dit meer ruimte van het Nederlandse landschap inneemt. 8 procent is voor kerncentrales en 41 procent is neutraal in deze kwestie.
  • Zonnepanelen worden door het grootste deel van de Nederlanders als ‘meest dichtbij’ ervaren. 58 procent van de ondervraagden denkt dat er binnen minder dan 1 kilometer van zijn woningen zonnepanelen opgesteld zijn.
  • Zonne-energie is voor Nederlanders de meest aantrekkelijke vorm van duurzame energie. Nederlanders ervaren zonneakkers niet als overlast voor omwonenden – er is geen geluidsoverlast noch horizonvervuiling.
  • Een aantal deelnemers heeft vragen over zonnepanelen. Deze hebben betrekking op de herkomst (de productie), de levensduur, prijs, recyclingmogelijkheden en de beperkte capaciteit in vergelijking met andere vormen van duurzame energie.
  • Tenslotte is er bij duurzame energievormen de grootste actiebereidheid tot het plaatsen van zonnepanelen. Het plaatsen van zonnepanelen op de eigen woning of de eigenaar/verhuurder vragen dit te doen doet al 13 procent, 40 procent is er bereid toe en slechts 8 procent is er niet toe bereid. (…)’

Bronnen
Solar Magazine, 20 januari 2016: Publieksonderzoek Motivaction: ‘Zonne-energie aantrekkelijkste vorm van duurzame energie’

Onderzoek Motivaction
Energievoorziening 2015-2050: publieksonderzoek naar draagvlak voor verduurzaming van energie & Profielen – Duurzame opties (deel a) (pdf, 61 pagina’s)
Energievoorziening 2015-2050: publieksonderzoek naar draagvlak voor verduurzaming van energie & Profielen – Duurzame opties (deel b) (pdf, 81 pag.)

Zie ook
FluxEnergie, 19 januari 2016: Kwart van de Nederlanders staat open voor een maatschappelijke energiedialoog
FluxEnergie, 18 januari 2016: Energierapport 2016 verdschenen

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.