PV-geluidsschermen: evenveel energie als 40 windmolens

PV-geluidsschermen: evenveel energie als 40 windmolens

30 november 2015 – Meer dan 600 kilometer aan geluidsschermen met zonnepanelen kunnen evenveel energie opwekken als 40 grote windturbines. 

Uit een bericht van Solar Magazine
‘(…) Dit is de conclusie van de masterthesis van Sander Meppelink. In zijn thesis ‘The potential of photovoltaics along the Dutch national high- and expressways (Rijkswegen) – An analysis of the potential of PV noise barriers’ heft Meppelink onderzoek gedaan naar pv-geluidsschermen. Gekeken is in hoeverre de locaties van bestaande geluidsschermen geschikt zijn voor het opwekken van elektriciteit door middel van pv-panelen.
De zonne-instraling is berekend voor alle huidige locaties waar geluidsschermen staan. Om locaties snel en gemakkelijk te kunnen beoordelen op hun geschiktheid is de zonne-instraling vertaald naar een score van 1 tot 5. Hierbij is 5 de hoogste zonne-instraling.
Rijkswaterstaat heeft in totaal 987 kilometer aan geluidsbeperkende voorzieningen langs de Rijkswegen. Voor het onderzoek is in het bijzonder gekeken naar geluidsschermen met een minimale lengte van 500 meter.
Om het totale potentieel van pv-geluidsschermen voor Rijkswaterstaat te berekenen is Meppelink uitgegaan 4 scenario’s:

  1. Alle huidige geluidsschermen worden uitgerust met pv-panelen.
In dit scenario is er voor gekozen om de volledige 641 kilometer aan huidige geluidsschermen uit te rusten met pv-panelen.
  2. Alle huidige geluidsschermen langer dan 500 meter worden uitgerust met pv-panelen. Het verschil met het voorgaande scenario is dat hier slechts de gemodelleerde segmenten worden benut.
  3. Alle huidige geluidsschermen langer dan 500 meter, mét een zeer geschikte zonne-instraling (score 4 of 5) worden uitgerust met pv-panelen.
  4. Alle huidige geluidsschermen langer dan 500 meter, mét een zeer geschikte zonne-instraling (score 4 of 5), én met een hoge onderhoudsprioriteit (voor 2030) worden uitgerust met pv-panelen.

Het volledige potentieel van de geluidsschermen wordt door Meppelink geschat tussen de 210.628 en 250.748 megawattuur. Dit staat gelijk aan de productie van 40 moderne windturbines. (…)’

Bronnen
Solar Magazine, 23 november 2015: ‘Nederlandse geluidsschermen kunnen pv-vermogen van 40 windturbines herbergen’
Zie ook
FluxEnergie, 20 juni 2015: Zonne-energie uit geluidsschermen
Illustratie: Bouwbedrijf Hermans

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.