PvdA: binnen tien jaar alleen nog elektrische auto’s te koop

17 maart 2016 – Binnen tien jaar een verbod op de verkoop van benzine- en dieselauto’s. Dat wil de PvdA. Gisteren verscheen de ‘energievisie’ van de PvdA en daar staat het in.

Uit de Energievisie PvdA
‘(…) De verbrandingsmotor wordt uitgefaseerd. Nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat binnen 10 jaar in Nederland alleen nog elektrische auto’s worden verkocht, net zoals in Noorwegen. (…)
Nederland is dichtbevolkt en we rijden graag auto. Het resultaat is dat de lucht die we inademen vervuilder is dan die in vrijwel elk ander Europees land. Onze kinderen hebben vaker astma en we sterven eerder aan longziekten dan andere Europeanen. Elektrisch vervoer kan onze lucht schoner, en onze straten stiller maken. Ons vervoer moet ook om een andere reden anders worden ingericht: we staan permanent in de file. Dat is niet langer te tolereren. We kunnen een voorloper zijn voor zelfrijdend vervoer. In Amerika zijn verschillende staten al overgegaan tot het invoeren van wetgeving om zelfrijdend verkeer mogelijk te maken. Deze auto’s rijden in California, Florida, Michigan, Nevada en in Washington al jaren gewoon veilig rond. Laten we volgen. Nederland is een klein land en we willen niet eeuwig in de file blijven staan. De PvdA wil nieuwe wetgeving die zelfrijdend verkeer mogelijk maakt. De productiviteitswinst zal enorm zijn als we in onze auto kunnen werken of op de achterbank een tukje doen terwijl we veilig naar onze bestemming worden vervoerd. (…)

Auto’s met uitlaten zijn de nieuwe sigaret
In 2002, nog geen 15 jaar geleden, begon Elon Musk in de Verenigde Staten aan de ontwikkeling van Tesla. Volgend jaar komen Opel, Tesla en Nissan met een nieuwe generatie middenklasse elektrische auto’s op de markt. Lithium-ion batterijen werden de afgelopen jaren gemiddeld 20% per jaar goedkoper. Daardoor daalt de prijs van deze auto’s ook snel en ligt die binnenkort ongeveer op het niveau van een VW Golf. Je kunt er mee van Amsterdam naar Groningen rijden zonder een druppel benzine. Elektrische auto’s zullen snel goedkoper zijn dan auto’s met een verbrandingsmotor en Nederland moet dat fiscaal volop blijven stimuleren. De vraag is eigenlijk waarom we straks nog steeds in vervuilende auto’s op benzine en diesel rond zouden willen rijden. Het antwoord is natuurlijk dat we dit niet meer zullen accepteren. Auto’s met uitlaten zijn de nieuwe sigaret. Over tien jaar zullen auto’s op fossiele brandstoffen in Nederland niet meer te koop zijn. Alleen zero-emission auto’s worden dan nog toegelaten op onze wegen. De verbrandingsmotor zal in 2030 geheel uitgefaseerd worden. Dat kan als we nu wetgeving introduceren die de overgang geleidelijk inzet, zodat iedereen tijdig weet waar we aan toe zijn. Noorwegen heeft zo’n besluit al genomen en een gedetailleerd plan gelanceerd om de transitie de komende tien jaar mogelijk te maken. Benzinestations zullen vervangen worden door snellaadstations waar op hoge snelheid geladen wordt. Dat kan juist in Nederland ook heel goed omdat we een klein en dichtbevolkt land zijn. We maken van een nadeel een voordeel. Dat zal ons een gigantische voorsprong geven op andere landen, met een infrastructuur die uniek is in de wereld. De kennis en ervaring die we hiermee opdoen zullen we te gelde kunnen maken en onze kinderen zullen ons dankbaar zijn.

Een gigantische reservebatterij
Een van de grote voordelen van elektrische auto’s is dat ze geladen kunnen worden met goedkope, schone stroom. Daarom gaan onze kolencentrales ook binnen tien jaar dicht. Die hebben we niet meer nodig. De batterijen van onze auto’s zijn via onze stroomnetten gekoppeld als ze stilstaan en laden. Auto’s staan gemiddeld 23 uur per dag stil. Met 8 miljoen auto’s hebben we een enorme reservecapaciteit aan stroom beschikbaar voor als het niet waait. Grootschalige opwekking van wind op onze Noordzee en het invoeren van elektrisch vervoer in heel Nederland is daarom een hele sterke combinatie. We hebben opslagcapaciteit nodig voor duurzame energie omdat het niet altijd waait en schone stroom omdat we anders in onze elektrische auto op kolenstroom rijden en zo alsnog CO2 uitstoten. (…)’

Bronnen
PvdA, 16 maart 2016: Dag fossiele moleculen, hallo schone elektronen 
PvdA, 16 maart 2016: ‘Werk uit transitie. Nederland 2025. Energievisie PvdA. Jan Vos 14-03-2016’ (pdf, 9 pag.)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.