PvdA-brief Samsom over klimaatzaak Urgenda

27 augustus 2015 – De tekst van de brief die PvdA-leider Samsom binnen zijn partij rondstuurde over de klimaatzaak van Urgenda en de rechterlijke uitspraak over de inspanningen van het kabinet.

Schermafdruk 2015-08-27 14.35.39De tekst van de brief
Geachte heer, mevrouw,
Een van de belangrijkste redenen waarom ik ooit in een bootje van Greenpeace stapte en later de politiek in ging, is mijn vaste overtuiging dat wij als generatie de verantwoordelijkheid hebben om voor onze kinderen een leefbare aarde achter te laten. Klimaatverandering is een van de grootste – misschien wel de grootste – bedreigingen voor hún toekomst en het is ónze verantwoordelijkheid om daar iets aan te doen.

Over alle aspecten van de uitspraak van de rechter zal door juristen vast nog veel gediscussieerd worden. Ik ga als politicus niet over die juridische kwesties. Ik voel me verantwoordelijk voor de aanpak van klimaatverandering. En eerlijk gezegd is de rechterlijke uitspraak daarvoor totaal niet voldoende. Wie de uitspraak volgt zou de totale Nederlandse klimaatinspanningen met minder dan 1% veergroten. Dat is natuurlijk lang niet voldoende. We zullen veel meer moeten doen.

Dus los van de juridische vervolgprocedures, zal ik me inspannen om het Nederlandse en vooral ook het internationale klimaatbeleid te versterken. Het is immers een wereldwijd probleem en dat vraagt om een wereldwijde aanpak. Onze inzet is dus om een ambitieuzer klimaatakkoord te bereiken bij de grote klimaatconferentie in Parijs aan het eind van het jaar. Ik ben daarover optimistisch, want voor het eerst zien we nu ook China en Amerika belangrijke stappen zetten. En dat is hard nodig.

Onze eigen Nederlandse inspanningen moeten én kunnen intussen ook fors omhoog. Nederland kan een wereldspeler zijn op allerlei duurzame technologieën: offshore wind, groen gas, zonnedaken en elektrisch vervoer. Cruciaal in de strijd tegen klimaatverandering, en goed voor innovatie en economie. Na veel te lang talmen zetten we nu de eerste schuchtere stappen. Dat is nog maar het begin. Reken erop dat ik blijf strijden voor meer en grotere stappen. Ik wil mijn kinderen en hun hele generatie later recht in de ogen kunnen kijken.

Met vriendelijke groet,
Diederik Samsom

Bronnen
PvdA
Foto: PvdA, Tessa Posthuma de Boer

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.