PvdA en VVD ruziën over schaliegas

4 december 2014 – ‘Boren naar schaliegas is volstrekt onnodig.’ Dat zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdag op NPO Radio 1. Tot verbazing van regeringspartner VVD. Samsom zei eerder akkoord te kunnen gaan met het winnen van schaliegas, mits dat schoon en veilig gebeurt.

Op basis van NPO Radio 1
‘Nee, dat gaan we niet doen. We zijn een te dichtbevolkt land om dat soort energiebronnen aan te boren’, zegt Samsom over boren naar schaliegas. ‘Als je kijkt naar de hoeveelheid gas die we hebben gevonden, dan is dat voor de komende veertig jaar voldoende en dat is precies de overbruggingsperiode die we nodig hebben. Daarna moeten we echt duurzame energiebronnen gaan gebruiken’, aldus Samsom. Hij werd geïnterviewd in de aanloop naar het Klimaatdebat dat woensdagavond in de Tweede Kamer wordt gehouden.

Uit een bericht van de NOS
‘VVD-Kamerlid Leegte is verbaasd. “Het is raar om te zeggen dat schaliegas van de baan is, omdat er nog verschillende onderzoeken lopen.” Het kabinet onderzoekt momenteel of en zo ja waar proefboringen naar schaliegas kunnen worden toegestaan. Minister Kamp neemt pas rond de zomer een besluit over eventuele boringen.’

Leegte benadrukt dat energie voor de VVD te belangrijk is om op voorhand alternatieven uit te sluiten. Eerder liet Samsom weten in te stemmen met het boren naar schaliegas, mits dit schoon en veilig kan gebeuren.

 

Bronnen
NPO Radio 1, 3 december 2014: Samsom: ‘Boren naar schaliegas volstrekt onnodig’
NOS, 3 december 2014: PvdA: niet naar schaliegas boren, verbazing bij VVD

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.