PvdA en VVD staan achter gasbesluit Kamp – 24 mrd kuub per jaar, wel jaarlijks overleg

PvdA en VVD staan achter gasbesluit Kamp

14 september 2016De regeringspartijen PvdA en VVD steunen het gaswinningsplan van minister Kamp. Ze gingen vanmorgen akkoord met een winning van 24 mrd kuub gas per jaar.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) PvdA-Kamerlid Jan Vos wil wel dat er na één jaar wordt geëvalueerd om zo eventueel het besluit terug te kunnen draaien.
De oppositie is teleurgesteld. ‘Het is doodzonde’, zegt SP-Kamerlid Erik Smaling. ‘Ik had het niet verwacht omdat de PvdA goed meewerkte in het ombouwen van de mijnbouwwet. Het is voor mij onverteerbaar als dit realiteit gaat worden.’
Ook Kamerlid Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) kan niet leven met het besluit. ‘Ik ben teleurgesteld in de VVD en de PvdA. Ik vind het onacceptabel dat de partijen nu zeggen ‘we kunnen vijf jaar gaswinnen’. Onvoorstelbaar.’ (…)’

Wel jaarlijks herzienbaar

Na herhaald aandringen van het kamerlid Vos (PvdA) bevestigde minister Kamp dat het gaswinningsbesluit weliswaar voor 5 jaar wordt genomen, maar dat het ook jaarlijks zou kunnen worden herzien.

Uit een bericht van RTV Noord
‘(…) Een motie van de PvdA om het kabinet te dwingen jaarlijks – indien nodig – de Groningse gaskraan verder dicht te draaien, krijgt woensdag brede steun in de Tweede Kamer.
De regeringspartij gaat er wel mee akkoord dat er het komend gasjaar 24 miljard kuub gas uit de Groningse bodem wordt gewonnen, maar verbindt daar via de motie strenge voorwaarden aan.

Jaarlijks overleg
Daarbij gaat het erom dat jaarlijks in overleg met de kamer besloten kan worden om de gasproductie te verminderen. In het ontwerp-gasbesluit wordt voorgesteld afspraken voor een periode van vijf jaar te maken over de hoogte van de winning.
De motie van de PvdA-kamerlid Jan Vos wordt mede-ondertekend door D66, het CDA, de SP, ChristenUnie en GroenLinks.

Onafhankelijke schade-afwikkeling
Ook een motie van D66 krijgt brede steun. Daarin wordt het kabinet opgedragen de schade in Groningen onafhankelijk van de NAM af te wikkelen.
Om dat te kunnen regelen wordt de regering verzocht Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders daarvoor ‘de nodige bevoegdheden’ te geven. (…)’

Bronnen
RTV Noord, 14 september 2016: Regeringspartijen staan achter gasbesluit Kamp
RTV Noord, 14 september 2016: Kamer wil jaarlijks gaskraan verder kunnen dichtdraaien
Foto uit livestream Tweede Kamer

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.