PvdA: ‘Help België aan stroom, dan kunnen hun kerncentrales dicht’

PvdA: ‘Help België aan stroom, dan kunnen hun kerncentrales dicht’

24 mei 2016 – De PvdA wil onderzoeken of Nederland en Duitsland extra stroom kunnen leveren aan België, zodat dat land de verouderde kerncentrales kan sluiten.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) “Er rijzen steeds opnieuw vragen over de veiligheid van kernenergie in België”, zegt PvdA-Kamerlid Vos. “We moeten ons afvragen of we hen niet kunnen helpen, gezien alle problemen. Dan denk ik bijvoorbeeld aan het sluiten van de centrales in ruil voor levering van energie uit onderbenutte restcapaciteit van Duitsland en Nederland.” (…)
Vos denkt dat de overcapaciteit uit Nederland en Duitsland voldoende is om de tekorten in België op te vangen. “Technisch kan dat en het zou onze landen een stuk veiliger maken. Ik zal de minister daarom oproepen in gesprek te gaan met België en Duitsland en beter samen te werken om onze veiligheid te verhogen.”
Coalitiepartner VVD pleit ervoor dat de gezamenlijke inspecties tussen België en Nederland bij de kerncentrale in het Vlaamse Doel structureel worden. Daarnaast moet de communicatie rond incidenten verbeterd worden en vraagt de partij om meer gebruik van sociale media. “Vaak zie je dat mensen meteen aan het ergste denken. En ik begrijp die zorg wel, maar meestal gaat het om kleine incidenten die ook voorkomen bij kolen- en gascentrales”, verduidelijkt VVD-Kamerlid Dijkstra.(…)’

De Vaste Commissie voor Infrastructuur en Milieu van de Tweede Kamer bespreekt vandaag de veiligheid van de kerncentrales in België en Nederland.

Bronnen
NOS, 24 mei 2016: PvdA: België helpen met Nederlandse en Duitse reststroom
Zie ook
FluxEnergie, 24 mei 2016: Tweede Kamer vandaag: kerncentrales in Nederland en België
Foto: Kerncentrale Tihange (Electrabel)

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.